Kaikki artikkelit Ulkomaan matkailu

Matkailuajoneuvolla Portugalin lempeään ilmastoon

22.11.2023

Portugaliin on pitkä matka Suomesta maanteitä pitkin, mutta perille pääsyn jälkeen pitkä matka unohtuu. Portugali tarjoaa matkailuajoneuvoilla liikkuville lämpimän ilmaston lisäksi kaunista luontoa, historiallisia kaupunkeja ja mielenkiintoista kulttuuria.

Matkailuajoneuvo on oiva väline ja tapa matkailla ulkomailla. Ulkomaille ei kuitenkaan pidä lähteä hetken mielijohteesta niin, että esivalmistelut jäävät puolitiehen tai jopa kokonaan tekemättä. Euroopassa liikkuminen on turvallista, jos matkan esivalmistelut on tehty hyvin ja matkalla edetään maltillisesti. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty.

Pohjoismaissa matkailuajoneuvolla liikkuminen ja leiriytyminen eri eroa kovinkaan paljoa Suomessa liikkumisesta. Sen sijaan Keski-Euroopassa tieverkostojen tiheys ja liikennemäärät ovat merkittävästi suurempia. Leirintäpaikkoja (leirintäalueet, matkaparkit ja ns. puskaparkit) on moninkertainen määrä.

 Reittivalinnalla ja matkan ajankohdalla on merkitystä

Reittivaihtoehtoja ulkomailla on monia. Ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Huolimatta siitä, että matkailuajoneuvolla liikkuva voi muuttaa matkasuunnitelmiaan helposti, kannattaa Keski-Eurooppaan aikovien tehdä päätös matkan alun ja lopun reittivalinnasta Suomesta Keski-Eurooppaan ja takaisin. Eli mennäänkö Ruotsin vai Baltian kautta vai suoraan laivalla Saksaan? Paras reitti tulee valituksi käytettävissä olevan ajan, budjetin ja halutun mukavuuden perusteella. Internetin karttapalvelut ovat loistava apu reittisuunnittelussa.

Joihinkin reittivalintoihin jo Keski-Euroopassa ollessa voi vaikuttaa myös matkailuajoneuvon tai yhdistelmä paino. Yli 3500 kg painoisten matkailuautojen liikkumista on rajoitettu osassa kaupunkien keskustoja ja muita tieosuuksia. Ajoneuvon korkeus voi tulla esteeksi useammin kuin Suomessa. Matkailuajoneuvon koon huomioivat navigaattorit osaavat reitittää ajomatkan oikein, jos ajoneuvon mitat ja paino on syötetty laitteeseen.

Reittivaihtoehtoja Portugaliin on monia. Kolme suosituinta päälinjaa esimerkiksi Lissaboniin ovat:

 • Hki-Travemünde laivalla (n. 29 h), ajo Saksa-Alankomaat-Ranska-Espanja-Portugali n.2700 km
 • Naantali-Kapelskär laivalla (n. 8,5 h), ajo Ruotsi-Tanska-Rödby-Puttgarden laivalla (45 min) – Saksa-Alankomaat-Ranska-Espanja-Portugali n.3700 km
 • Hki-Tallinna laivalla (2 h), ajo Baltian läpi-Puola-Tsekki-Saksa-Ranska-Espanja-Portugali n.4300 km

Monessa Keski-Euroopan maassa on käytössä moottoriteillä ja pidemmissä tunneleissa tullimaksut, jotka maksetaan helpoiten tullipisteissä kortilla tai käteisellä.

Lauttayhtiöiden käytännöt

Lauttalippujen tilaaminen käy käteväsi laivayhtiöiden verkkopalveluissa. Tärkeää on ilmoittaa matkailuajoneuvon mitat (pituus, korkeus, leveys) oikein huomioiden esimerkiksi ajoneuvon takana pituutta lisäävä polkupyöräteline. Moni laivayhtiö myöntää alennuksia SF-Caravan ry:n ja Autoliiton jäsenille. Kulloinkin voimassa olevat alennukset kannattaa tarkistaa verkosta. Lähtö- ja paluuajoilla on merkitystä, koska laivayhtiöt hinnoittelevat matkat kysynnän mukaan.

Yhtiöillä on hyvin yhtenevät lastauskäytännöt satamissa matkailuajoneuvoille: ajokaista ilmoitetaan lippujen tarkastusportilla auton mittatietojen perusteella, kaasupullot suljetaan matkan ajaksi ja kaasupullotarra kiinnitetään kaasukaapin luukkuun. Pidemmillä matkoilla, esimerkiksi Saksan ja Ruotsin reiteillä, laivayhtiöt tarjoavat maksullista sähköä matkailuajoneuvolle. Jos sähköä ei ole saatavilla jääkaapin viilennystä laivamatkan ajaksi voi parantaa sijoittamalla sinne ”kylmäkalleja” tai jäädytettyjä vesipulloja.

Tärkeimmät asiakirjat ulkomaille lähdettäessä

 • passi tai henkilötodistus
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
 • ajoneuvon/ajoneuvojen paperinen rekisteröintitodistus
 • ajokortti, suomalainen riittää
 • valtakirja/maastavientilupa ajoneuvon omistajalta, esimerkiksi rahoitusyhtiöltä
 • Ranskassa edellytetään matkailuajoneuvoon Angle Morts-tarrat yli 3500 kg ajoneuvoon

Matkustaja- ja matkatavaravakuutusten hankinta on hyvä tehdä ajoissa ennen matkallelähtöä ja samalla varmistaa, että niiden voimassaoloaika riittää suunnitellun matkan ajaksi. Monella vakuutusyhtiöllä on perushintaisessa vakuutuksessa aikarajoitus, jota voi pidentää lisämaksulla.

 Muista päivittäiset turvallisuusasiat

Matkailuajoneuvo ja sisällä olevat tavarat ovat valitettavasti kasvavassa määrin varkaiden mielenkiinnon kohteena erityisesti Keski-Euroopassa. Omilla toimilla voi kuitenkin tehdä paljon vahinkotapahtumien estämiseksi.

Yöpyminen leirintäalueilla tai valvotuissa matkaparkeissa antaa perusturvaa olemiselle. Hyvä murto- ja kaasuhälytinjärjestelmä runsailla varoitustarroilla antaa hyvän varoitussignaalin ulkopuolisille. Vaihtoehtona voi hankkia oviin turvalukot. Pieni sisätiloihin asennettava kassakaappi on hyvä ratkaisu arvoesineille tai arvoesineiden ja asiakirjojen huolellinen piilottaminen ympäri ajoneuvoa.

Ikkunat kannattaa sulkea aina yöksi, mikäli mahdollista ja ne kannattaa peittää verhoilla aina, kun ajoneuvo jää ilman vartiointia. Ulkona oleva kulkuvälineet (polkupyörät, lauta, skootteri yms.) pitää lukita hyvin, jos niitä ei saa sisätiloihin.

Hyödynnä internetin pilvipalveluita ja tallenna sinne kaikki matkustusasiakirjat, josta ne on helposti saatavissa tarvittaessa. Paperikopiot on myös hyvä ottaa asiakirjoista.

Tärkeimmät liikenneasiat Portugalissa*)

 • heijastinliivit, ei pakollisia, mutta suositeltava kaikille ajoneuvon matkustajille
 • navigaattoreissa olevat nopeusvalvontakameroiden varoitukset sallittuja
 • kojelautakameroiden käyttö kielletty
 • lähes kaikki moottoritiet ovat maksullisia
  • Easy Toll-järjestelmä sopii enintään 30 pv maassa oleville, rekisteröinnin jälkeen veloitus tapahtuu automaattisesti luottokortilta
 • osa Lissabonin keskustasta on ympäristövyöhykettä, ympäristötarra on käytössä
 • nastarenkaat on kielletty, kitkarenkaat sallittu
 • ajovaloja käytettävä öisin ja huonolla näkyvyydellä ja tunneleissa
 • promilleraja 0.5 ‰, alle 3 vuotta kortin haltijoille 0.2 ‰

Liikkuminen matkailuajoneuvolla Portugalissa

Espanjasta tuleva matkaaja huomaa nopeasti, että Portugalin tieverkosto on hieman huonommassa kunnossa kuin Espanjassa, mutta on kuitenkin pääosin hyvässä kunnossa. Liikennemäärät ovat merkittävästi suuremmat kuin Suomessa. Ajonopeudet (km/h) Portugalissa*) eroavat Suomen nopeuksista:

 • matkailuauto max 3500 kg: maantiet 90-100, moottoritiet 120
 • matkailuauto, yli 3500 kg: maantiet 70-90, moottoritiet 100
 • auto+vaunu yli 750 kg: maantiet 70-80, moottoritiet 100

Huom! Monikaistaisissa kiertoliittymissä saa käyttää oikeanpuoleisinta kaistaa vain, jos poistuu kahdesta ensimmäisestä poistumisliittymästä. Mäkisillä teillä ylöspäin menevä väistää alaspäin tulevaa ajoneuvoa.

*) Lähde: Autoliitto/Autoillen Euroopassa-kirja

Autojen määrä korostuu pienissä kaupungeissa ja kylissä, joita on runsaasti. Pienissä ja ahtaissa kaupungeissa matkailuautolla ajaminen edellyttää kuljettajalta tarkkaavaisuutta. Katupysäköintipaikkojen löytäminen on haasteellista. Usein on parasta etsiä pysäköintipaikkaa keskustan laitamilta isommilta pysäköintialueilta. Hyvä apuväline matkailuajoneuvoille sopivan pysäköintialueen löytämiseen on Park4night-sovellus, jossa yhtenä kohdesuodatuksena on pysäköintialueet.

Monet kauppakeskukset ovat rajanneet korkeuspuomeilla (alle 2,5 m) matkailuajoneuvojen pääsyn pysäköintialueilleen. Yksittäisen kohteen osalta puomien olemassaoloa voi tutkia Google Mapsin satelliittikuvista. Pienempien ruokakauppojen pihoilla ei yleensä ole puomeja, mutta alueet ovat usein varsin täysiä suurista ostajamääristä johtuen.

Portugalissa pyöräily on suosittu harrastus ja matkailumuoto. Pyöräilyyn tarkoitettujen teiden ja reittien verkosto on kasvussa. Monissa Portugalin kaupungeissa, kuten Lissabonissa, Portossa ja Farossa on kaupunkipyöräilymahdollisuuksia ja niissä on myös pyöräteitä.

Julkinen liikenne on edullista ja toimii hyvin, myös pienemmissä kaupungeissa. Taksien hinnoittelu on maltillista ja niitä on paljon saatavilla.

Matkailuajoneuvon koolla on jonkin verran väliä

Espanjan tavoin, autoja riittää myös Portugalissa. Suosituissa turistikohteissa matkailuajoneuvon  koolla on merkitystä. Kätevin ajoneuvo ahtaissa paikoissa on retkeilyauto, joka on jopa 20-25 cm perinteistä matkailuautoa kapeampi ja usein lähes metrin lyhyempi. Van-kokoluokan matkailuautot ovat noin 10-15 cm kapeampia ja usein pituudeltaan enintään 7 metriä.

Pienempi koko mahdollistaa liikkumisen myös sellaisiin paikkoihin ja nähtävyyksiin, joihin perinteisellä matkailuautolla ei ole mahdollista mennä. Vuoristoteille voi mennä myös normaalikokoisella matkailuautolla, mutta kuljettajan täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioida jyrkkien nousujen ja laskujen vaikutus ajoneuvon käyttäytymiseen.

Matkailuvaunuyhdistelmällä liikkujien kannattaa suosiolla ajaa suoraan leirintäpaikkaan ja tehdä tutustuminen lähialueeseen joko julkisen liikenteen avulla tai omalla vetoautolla. Pitkillä yhdistelmillä liikkuminen kaupunkien keskustoissa on hankalaa.

Polttoaineet ja kaasuasiat

Polttoaineiden hintataso on Suomen hintatasoa matalampi. Dieselin hinta (11/2023) on noin 1,70-1,80 e/ltr ja 95-oktaanisen bensiinin hinta lähes samalla tasolla.

95- ja 98-oktaanisen lyijyttömän bensiinin pumppunimi on ”gasolina sem chumbol”. Dieselin pumppunimi on ”gasóleo”.

Nestekaasuasemia kaasutankkipullojen täyttämiseen (LPG tai GLP) on yli 200. Mobiilisovelluksesta mylpg.eu löytyy lähimmät LPG-asemat ja reititys niille. Suomalaiset matkailuajoneuvojen kaasupullot eivät käy vaihdossa Portugalissa. Suositeltavaa on hankkia kaasutankkipullo etenkin pitkille, lämpimän kesäkauden ulkopuolelle ajoittuville matkoille. Päältä täytettävään kaasupulloon saa adapterin, jossa on sivuventtiili suomalaiseen kaasuletkuun. Espanjalaisen kaasupullon vaihto voi onnistua myös Portugalissa.

Leirintäpaikkoja on runsaasti

Portugalissa on runsaasti leirintäalueita ja matkaparkkeja. Tunnetuimmat alueita esittelevät verkko-osoitteet ovat: https://www.roteiro-campista.pt/en/, https://www.eurocampings.co.uk/portugal/ ja https://www.orbitur.com/en/ . Hyviä mobiilisovelluksia leirintäpaikan löytymiseen ovat: Park4night, Campercontact, Stellplatz, Orbitur ja ACSI.

Aiemmin Portugalissa oli matkailuajoneuvossa yöpyminen kiellettyä leirintäalueiden ja/tai virallisten matkaparkkien ulkopuolella, mutta 24. elokuuta 2021 hyväksytyn lain 66/2021 mukaan matkailuajoneuvossa yöpyminen on sallittua 48 tunnin ajan matkustajien vieraillessa missä tahansa kunnassa ympäri maan, kunhan se on suojelualueiden ulkopuolella.

Portugalilaiset leirintäpaikat ovat hieman rosoisempia kuin esimerkiksi Espanjassa. Alueet ovat vanhoja ja siksi niiden matkailuajoneuvopaikat (parcelat) ovat usein mitoitettu enintään runsaan 7-metrin ajoneuvoille. Leirintäalueiden verkkosivuilla on yleensä ilmoitettu paikkojen koot metrimäärinä. Alueilla on paljon puita ja niistä riippuvia oksia, joiden väistämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä tapa on käydä katsomassa valittu paikka ensin kävellen ja ajaa vasta reitin selvittyä ajoneuvo paikalleen. Sesonkiaikaan paikan varaaminen on suositeltavaa. Sesongin ulkopuolella moni alue on kiinni tai palveluja on rajoitettu. Parhaiten alueiden aukioloajat ja palvelut selviävät verkosta.

Sähkö kuuluu leirintäalueilla yleensä vuorokausihintaan. Huomattavaa on kuitenkin se, että sähkötolpan sulakekoko on usein vain 6 ah. Se riittää hyvin pienelektroniikan lataamiseen, kahvinkeittimeen ja jopa nykyaikaisen ilmastointilaitteen käyttöön. Monella leirintäpaikalla Portugalissa on edelleen vanha sukopistorasia käytössä. Sähkösaanti tolpasta onnistuu, kun matkassa on adapterijohto, jonka toinen pää sopii sukopistorasiaan ja toinen matkailuajoneuvon CEE-liittimeen. Portugalissa riittää aurinkoisia päiviä, joten hyvällä aurinkopaneeli-akku-invertteri -yhdistelmällä pärjää hyvin ilman verkkovirtaa pitkiäkin aikoja.

Matkaparkkien suosio on suuri Portugalissa ja niitä löytyy lähes jokaisen kaupungin ja/tai kylän lähettyviltä. Matkaparkkikävijän on hyväksyttävä se, että Suomessa totuttua 4 metrin turvaväliä ei ole. Ajoneuvot pysäköidään suosituimmilla alueilla hyvin lähelle toisiaan. Palvelutaso vaihtelee matkaparkeissa pelkästä maksuttomasta paikasta lähes leirintäalueen palveluihin. Yöpymiskustannus on leirintäalueita edullisempi.

Kemiallisen wc:n tyhjennyspaikkoja on leirintäalueiden lisäksi matkaparkeissa ja jonkin verran myös kaupunkien ja kylien yhteydessä. Parhaiten nämä paikat löytyvät Park4night- tai Campercontact -sovelluksien avulla.

Leirintäalueilla viihtyvien matkailijoiden kannattaa hankkia kaksi hyvää korttia. Camping Key Europe -kortti on kansainvälinen kortti, joka tarjoaa etuja ja alennuksia leirintäalueilla eri puolilla Eurooppaa. Kortti on tarkoitettu leirintämatkailijoille, jotka haluavat hyödyntää erilaisia etuja ja palveluita leirintäalueilla. Kortti toimii myös henkilöllisyystodistuksena leirintäalueilla.

ACSI-Camping Card kortti tarjoaa alennuksia leirintäalueilla ympäri Eurooppaa. Tämä kortti on suunniteltu erityisesti karavaanareille, jotka haluavat hyödyntää alennuksia ja muita etuja leirintäalueilla sesonkiaikojen ulkopuolella. Portugalissa ACSI-alueita on 104 (11/2023).

Tärkeä netti

Ulkomailla liikuttaessa mobiililaitteiden internetyhteydet ovat tärkeä osa elämää. Monen suomalaisen teleoperaattorin liittymissä on ulkomaan dataliikennettä varten ns. EU-datapaketti per kuukausi. Liittymästä riippuen datapaketin suuruus vaihtelee muutamasta gigatavusta aina lähes 50 gigatavuun kuukaudessa. Puheluiden ja sms-viestien hinta on yleensä kotimaan hinta. Tarkista asiat ennen lähtöäsi omalta teleoperaattoriltasi. Pidemmillä matkoilla kannattaa harkita kahden eri operaattorin käyttämistä riskien minimoimiseksi. Leirintäalueilla on wifi-yhteyksiä tarjolla vaihtelevasti ja usein valitettavasti varsin heikolla teholla.

Paikallisen teleoperaattorin (esim. Vodafone tai NOS) sim-kortin hankinta voi olla kannattavaa, mikäli suomalaisen operaattorin datapaketti ei riitä kuukausikäyttöön.

Apua kielimuuriin

Portugalissa pärjää englannilla suurimmissa kaupungeissa, nähtävyyksissä ja leirintäalueilla. Näillä alueilla myös ohjekyltit yms. löytyy englanniksi. Pienemmillä paikkakunnilla tilanne on toinen. Kielimuurin voi kohdata useasti. Google kääntäjällä asiat sujuvat kohtuullisen hyvin, erityisesti puheversiona. Kääntäjä-sovelluksella voit kääntää myös kuvissa olevaa tekstiä ja joillakin laitteilla voit kääntää tekstin suoraan kameralla. Tämä ominaisuus on kätevä muun muassa kaupoissa tuotekylttien sisällön ymmärtämiseksi.

Onneksi tunnettujen nähtävyyksien verkkosivuilla on yleensä aina ”english”-nappi ymmärtämisen lisäämiseksi. Muista, että voit kääntää Googlen Chromen selaimella verkkosivun myös suomeksi.

Paljon nähtävää

Portugalissa nähtävää riittää jokaisen makuun. Algarven rannikko on erityisen suosittu turistikohde. Kohteiden tiedot löytyvät hyvin verkosta. Pääsyliput tunnetuimpiin nähtävyyksiin voi tai pitää lunastaa etukäteen ja olla paikalla tiettyyn aikaan (aikaikkuna). Kohteiden verkkosivuilla on yleensä hyvät saapumisohjeet ja tiedot pysäköintialueista. Julkista liikennettä kannatta hyödyntää suosituimpien kohteiden saavuttamiseen.

Paikkakunta Nähtävyys
Lissabon Belemin linnake, Padrao dos Descobrimentos-muistomerkki, Jerenomos-luostari, Cristo Rei-patsas, Sao Jorge-linnoitus, Rossio ja Figuera-aukiot, Museu Arguelogigo Carmo -kirkko, Lissabonin riemukaari Arco da Rua Augusta, Santissimo Sacramento-kirkko, turisti raitiovaunu 28E, Sao Pedro de Alcantara näköalatasanne
Porto Dom Luis 1 silta, Porton vanha kaupunki Ribeira, Porton katedraali ja Santa Claran kirkko, Sao Benton rautatieaseman kaakelimaalaukset, Vila Nova de Gaia – portviinin kauppa-alue,
Sintra Penan palatsi (varaa liput etukäteen), Capo Da Roca – Euroopan läntisin piste Atlantin äärellä
Albufeira Algarven rannikon ”kaivokset” mm. Benagil ja sen katedraali
Lagos Ponta da Piedade: rantakallioiden alue, huikeat näkymät Atlantille
Sagres Capo de Sao Vicente – maailman lopun niemi, Euroopan lounaisin paikka, Sagresin linnoitus, josta upeat näkymät Atlantille
Santiago do Cacém Castelo de Santiago do Cacém ja Madrizin kappeli
Villa de Santo Andrei pieni kylä, jossa kaunis laguuni ja vitivalkoinen hiekkaranta Atlantilla

 

Porton eteläpuolella sijaitsevasta Aveirosta Madridiin menevä moottoritie kulkee Espanjan keskiosan vuoristojen välissä parhaimmillaan jopa 1,3 km korkeudella. Upea tie myös kuljettajalle.

Muita huomioitavia asioita Portugalissa

Portugalissa matkailija törmää monessa paikassa Suomen kaltaisiin kielto- ja varsin tiukkasanaisiin ohjeisiin eri paikoissa. Erityisesti tämä korostuu leirintäalueilla ja turistikohteissa.

Hanaveden juomista Portugalissa ei suositella. Pullovettä on paljon tarjolla. Sähköpistorasioihin ei tarvita adaptereita.

Teknisten ongelmien tullessa eteen henkilöauton tai matkailuauton alustojen huoltoliikkeitä on onneksi paljon. Tiepalvelun (Autoliitto, SF-Caravan ry, Falck jne) hankinta kannattaa, sillä niiden avulla matka jatkuu tavalla tai toisella ja apu saatavissa usein suomen kielellä. Matkailuajoneuvon matkustamon ongelmiin voi hakea apua paikallisista caravan-huoltoliikkeistä, jotka löytyvät parhaiten verkosta.

Muista varata matkaan myös käteistä. Keski-Euroopassa törmää lähes aina jossain paikkaan, jossa vain käteinen käy maksuvälineenä.

Portugali on kompakti maa matkailijoille. Ilmasto vaihtelee maan eri osissa. Etelärannikolla, kuten Algarvessa, on leuto talvi ja lämmin kesä. Maan pohjoisosissa sateet voivat olla runsaampia. Portugali tarjoaa upeat maisemat, mielenkiintoisen kulttuurin ja herkullista ruokaa. Se on houkutteleva kohde matkailuajoneuvolla liikkuville.

Suomesta Portugaliin on pitkä matka matkailuajoneuvolla. Siksi sinne matkaa suunnittelevien kannattaa puntaroida matkan pituutta käytettävissä olevaan aikaan. Liikaa ei kannata ahnehtia yhdelle matkalle, sillä Portugaliin voi mennä aina uudestaan.

Vinkki: Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirja on hyvä opas eri maiden liikenne- ja leirintäasioista.