Kaikki artikkelit Liikenne ja leirintä Lisävarusteet Tarvikkeet Ulkomaan matkailu Vinkit ja ohjeet

Matkailuautolla tai matkailuvaunulla ulkomaille

7.1.2023

Caravan harrastukseen pätee hyvin sanonta ”jos et aja, et näe” ja erityisesti se koskee ulkomaille matkustamisessa. Ulkomaille ei kuitenkaan pidä lähteä hetken mielijohteesta niin, että esivalmistelut jäävät puolitiehen tai jopa kokonaan tekemättä.

Moni matkailuajoneuvon omistaja tai vuokraajaa suuntaa kesäisin matkansa Suomen rajojen ulkopuolelle. Euroopassa liikkuminen on turvallista, jos matkan esivalmistelut on tehty hyvin ja matkalla edetään maltillisesti. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty.

Pohjoismaissa matkailuajoneuvolla liikkuminen ja leiriytyminen eri eroa kovinkaan paljoa Suomessa liikkumisesta. Keski-Euroopassa tieverkostojen tiheys ja liikennemäärät ovat merkittävästi suurempia. Leirintäpaikkoja (leirintäalueet, matkaparkit ja ns. puskaparkit) on moninkertainen määrä.

 Reittivalinnalla ja ajankohdalla on merkitystä

Reittivaihtoehtoja ulkomailla on monia. Ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Huolimatta siitä, että matkailuajoneuvolla liikkuva voi muuttaa matkasuunnitelmiaan helposti, kannattaa Keski-Eurooppaan aikovien tehdä päätös matkan alun ja lopun reittivalinnasta Suomesta Keski-Eurooppaan ja takaisin. Eli mennäänkö Ruotsin vai Baltian kautta vai suoraan laivalla Saksaan? Paras reitti tulee valituksi käytettävissä olevan ajan, budjetin ja halutun mukavuuden perusteella. Internetin karttapalvelut ovat loistava apu reittisuunnittelussa.

Joihinkin reittivalintoihin jo Keski-Euroopassa ollessa voi vaikuttaa myös matkailuajoneuvon tai yhdistelmä paino. Yli 3500 kg painoisten matkailuautojen liikkumista on rajoitettu osassa kaupunkien keskustoja ja muita tieosuuksia. Ajoneuvon korkeus voi tulla esteeksi jollain tieosuudella useammin kuin Suomessa. Matkailuajoneuvon koon huomioivat navigaattorit osaavat reitittää ajomatkan oikein, jos ajoneuvon mitat ja paino on syötetty laitteeseen.

Tärkeät etukäteisvalmistelut

Matkailuauto tai -vaunuyhdistelmän tekninen kunto on hyvä varmistaa ajoneuvojen merkkiliikkeen huollossa. Muutama perusvaruste mukaan:

  • ensiapulaukku ja heijastinturvaliivit matkustajille liikennevahinkotilanteita varten
  • sähköjohto (poikkipinta min. 2,5 mm²), ajokiilat, muutama puupala, kastelukannu, vesiletkun pätkä, harmaaveden poistoletku
  • ajovalopolttimot, sulakkeet, öljy, ilmastointiteippi, perustyökalut, wc-aine
  • myrskyliinat etukatoksen kiinnittämiseen myrskyn varalta
  • jos lähdet talviaikana liikkeelle: kitkarenkaat (nastarenkaat kielletty), lumiketjut
    • lumiketjun koko määräytyy renkaan ulkomitan mukaan

Kaasuasiat kuntoon

Suomalainen sivuventtiilinen kaasupullo ei käy muualla Euroopassa vaihtopullona. Jos matka-aika on muutamaa viikkoa pidempi ja ajoittuu lämpimän kesäkauden ulkopuolelle, on hyvä varautua siihen, että lisää kaasua tarvitaan. Ulkomaisten kaasupullojen käyttämiseen suomalaisessa matkailuajoneuvossa tarvitaan kaasupullon venttiiliin liitettävä adapteri, joita on saatavilla verkkokaupastamme.
Varmin ratkaisu turvata kaasun riittävyys on hankkia ylitäytön estimellä varustettu kaasusäiliö, joita saa perinteisen 11 kg kaasupullon kokoisena. Säiliön asentaminen käy helposti asiantuntevassa liikkeessä. Säiliöitä voi täyttää itse turvallisesti kaasuasemilla (myLPG.eu-sovellus mobiililaitteisiin), joita on Keski-Euroopassa runsaasti. Suomalaisten kaasupullojen itsetäyttäminen on kielletty monessa maassa, mutta täyttö on mahdollista saada palveluasemilla, joita on kuitenkin rajallisesti eri maissa.

Sähköä on saatavilla

Monella Keski-Euroopan leirintäalueella on edelleen käytössä sukopistorasiat, joten Suomessa yleisesti käytössä oleva CEE-liitäntäjohto liitetään sukopistorasiaan adapterilla, joka on syytä hankkia ennen matkalle lähtöä.

Keski-Euroopassa 6-ampeerin sulakekoko on varsin yleinen, joka riittää hyvin sähkölaitteiden lataamiseen ja esimerkiksi pienitehoisen kahvinkeittimen tai mikroaaltouunin käyttämiseen tai jopa ilmastointilaitteen käyttöön yksi kerrallaan. Sähköllä lämmittämiseen 6 A:n sulake ei riitä, joka on huomioitava kaasunkulutusta arvioitaessa.

Suojaa pyörät

Polkupyörät ovat hyvä tapa liikkua leirintäpaikasta taajamiin. Pyörien suojaksi kannattaa ostaa heti pyöräsuoja, joka estää kuran ja hiekan kulkeutumista pyöriin. Suojia saa kahdelle-neljälle pyörälle sopivina. Pyöränsuojat ovat monesti hieman tiukkoja mitoitukseltaan, ja varsinkin kahdelle maastopyörälle kannattaa harkita neljälle pyörälle soveltuvan pussin hankintaa. Varkauksien varalta pyörät pitää lukita vähintään omilla lukoillaan ja yhteen vielä vaijerilukolla. Pyörien lukitsemiseen on saatavilla myös hälyttimellä olevia vaijerilukkoja ja vannelukkoja.

Monessa Euroopan maassa edellytetään, että matkailuajoneuvon ulkopuolella kuljetettavista pyöristä (kuormasta) varoitetaan muita tiellä liikkuvia erillisellä varoitustaulla. Espanjassa ja Italiassa on taulussa oma määritelty varoituskuvio.

Panosta turvavarusteisiin

Arvokkaiden matkatavaroiden suojaamiseen varkailta tai ilkivallalta on saatavissa turvaa turvalukoilla, vaijerilukoilla, hälyttimillä ja kassakaapeilla. Turvalukoilla saa vahvistettua tärkeimpien ovien lukituksen. Seinään tai lattiaan pultattavaan kassakaappiin saa suojaan tärkeimmät arvotavarat. Sireenillä varustetulla vaijerilukolla voi suojata esimerkiksi polkupyörät pyörätelineessä tai ajoneuvon läheisyydessä. Pyörätelineeseen on saatavissa myös lukittavia pyöränpitimiä. Matkailuvaunujen varastamisen voi estää vetoaisaan kiinnitettävällä lukkolaiteella.

Turvavarusteita tarvitaan myös silloin, kun matkailuajoneuvo on pysäköitynä ilman asukkaita. Asumaton ajoneuvo kiinnostaa varkaita. Murtohälyttimillä voi suojata tarvittaessa kaikki ajoneuvon ovet, ikkunat ja luukut. Liiketunnistimet reagoivat päällä ollessa ovien, ikkunoiden ja luukkujen avaamisen ja mahdollinen kamera tallentaa kuvat tunkeutujasta. Vartioimattomilla paikoilla yövyttäessä hälytinjärjestelmän voi pitää päällä myös sisällä ollessa, kun sisätunnistus on kytketty pois päältä (ns.yöasento). Useita hälytinjärjestelmiä voi ohjata kaukosäätimen lisäksi myös mobiililaitteilla. Narkoosikaasuhälyttimiä on saatavana nukutuskaasuja hyödyntäviä varkaita vastaan.

Ympäristötarrat, tiemaksut ja nopeudet ulkomailla

Keski-Eurooppaan matkaavan on hankittavat useita erilaisia ympäristö- ja tiemaksutarroja. Hyvä tietolähde eri maiden ympäristö- ja tietullimaksuihin on Autoliiton ”Automatkalla Euroopassa” ja green-zone.eu -verkkosivusto. Tarroja voi tilata verkosta ja se kannattaa tehdä etukäteen ennen matkallelähtöä. Ranskassa yli 3500 kg painoisten matkailuautojen kylkiin ja takaosaan on hankittava ajoneuvon kuolleesta kulmasta varoittavat tarrat (Angels Morts). Näitä tarroja voi tilata etukäteen verkkokaupasta (linkki).

Alle 3500 kg painoinen matkailuauto tai vaunuyhdistelmä rinnastetaan monessa Euroopan maassa henkilöautoon tiemaksujen hinnoittelussa. Yli 3,5 tn painoisten matkailuautojen ja vaunuyhdistelmien tiemaksuissa ja niiden maksamistavoissa on eroja (esim. Itävalta, Ranska, Puola, Sveitsi ja Unkari). Matkailuajoneuvojen maakohtaiset nopeusrajoitukset vaihtelevat jonkin verran maittain. Tiemaksut ja ajonopeudet kannattaa selvittää etukäteen Autolla Euroopassa -kirjasta.

Ulkomaan matkailijan muistilista

Matkustelun myötä monelle perheelle on muodostunut oma muistilistansa valmisteltavista asioista. Tässä yksi niistä:

  • varmista ajoneuvojen (auto+vaunu tai matkailuauto) tekniikka merkkiliikkeen huollossa
  • jos mahdollista, hanki varashälytin ajoneuvoon
  • tarkista ajoneuvon vakuutusasiat
  • suomalainen liikenne- ja kaskovakuutus on voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin (Green Card) maissa.
  • Pohjoismaiden ulkopuolella Euroopassa tapahtuvissa vahingoissa on yleensä korotettu omavastuu ja Euroopan ulkopuolisissa maissa omavastuu voi olla jopa nelinkertainen Suomen omavastuuseen verrattuna.
  • pyydä tai tulosta itse vakuutusyhtiön sivulta Green Card hyvissä ajoin etukäteen
  • muista tarkistaa myös henkilövakuutusasiat
    • henkilövakuutusturva matkavakuutuksella sekä sairauksien että liikennevahinkojen varalle, koska eri maissa on erilainen käytäntö liikennevahinkojen korvauksissa
  • hanki mukana olevan irtaimiston turvaksi matkatavaravakuutus
  • ota mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti (haetaan Kelasta)
    • kortilla saa henkilöiden kansallisen perusterveydenhoidon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä
  • hae kansainvälinen leirintäkortti, edellyttää Autoliiton tai SF-Caravan ry:n jäsenyyttä
  • hanki tuorein Autoliiton Autoillen Euroopassa-kirja
  • kopioi ja/tai talleta verkkoon (pilvipalveluun) kopiot kaikista tärkeistä papereista
    • ajokortit, passit, maksu-, luotto- ja matkavakuutuskortit, ajoneuvon rekisteriote, lääkereseptit yms.
  • selvitä ajoissa eri reittivaihtoehdot Keski-Eurooppaan
  • Ruotsin kautta, suoraan Saksaan laivalla vai Via Baltican kautta
  • hanki laivaliput ajoissa
  • päivitä navigaattorin kartta ja lataa siihen myös leirintäalueet
  • ota mukaan myös karttakirja varmuuden vuoksi
  • älä ahnehdi kilometrejä, vaan elämyksiä
  • hanki leirintäaluekirja reittisi varrella olevista leirintäalueista tai käytä esimerkiksi Park4night ja/tai Campercontact-sovellusta
  • varaudu varaamaan leirintäpaikka etukäteen myös sesonkiajan ulkopuolella
  • tutustu maakohtaisiin liikennesääntöihin
    • liikennemerkeissä ja tiekohtaisissa nopeusrajoituksissa on eroja
  • hanki heijastinturvaliivit matkustajille liikennevahinkotilanteita varten
  • Saksassa ja Ranskassa monessa kaupungissa edellytetään ajoneuvon päästötarraa, hae internetistä
  • lääkkeet ja reseptit
  • ilmoita lähiomaisille arvioitu matkareittisi
  • lataa oman pankkisi tarjoama pankki- ja/tai vakuutussovellus kännykkääsi tai tablettiin
  • ota mukaan kaksi eri luottokorttia, mielellään eri pankkilaitoksen
  • varaa käteistä seteleinä, mutta myös kolikkoina
  • ota mukaan varamuistikortti digikameraan ja tallenna kuvat ja muu sisältö tarvittaessa matkan aikana toiselle tallennuslaitteelle

Linkkejä:

www.karavaanarit.fi
www.autoliitto.fi
www.tallinksilja.fi
www.vikingline.fi
www.eckeroline.fi
www.finnlines.fi