Kaikki artikkelit Ulkomaan matkailu

Matkailuautolla Espanjan lämpöön ja aurinkoon

22.11.2023

Espanja on suosittu matkailukohde ympäri vuoden myös matkailuajoneuvolla liikkuvilla. Tässä jutussa on käytännön vinkkejä ja neuvoja Espanjaan matkaaville karavaanareille.

Matkailuajoneuvo on oiva väline ja tapa matkailla ulkomailla. Ulkomaille ei kuitenkaan pidä lähteä hetken mielijohteesta niin, että esivalmistelut jäävät puolitiehen tai jopa kokonaan tekemättä. Euroopassa liikkuminen on turvallista, jos matkan esivalmistelut on tehty hyvin ja matkalla edetään maltillisesti. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty.

Pohjoismaissa matkailuajoneuvolla liikkuminen ja leiriytyminen ei eroa kovinkaan paljoa Suomessa liikkumisesta. Sen sijaan Keski-Euroopassa tieverkostojen tiheys ja liikennemäärät ovat merkittävästi suurempia. Leirintäpaikkoja (leirintäalueet, matkaparkit ja ns. puskaparkit) on moninkertainen määrä.

 Reittivalinnalla ja matkan ajankohdalla on merkitystä

Reittivaihtoehtoja ulkomailla on monia. Ainoaa oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Huolimatta siitä, että matkailuajoneuvolla liikkuva voi muuttaa matkasuunnitelmiaan helposti, kannattaa Keski-Eurooppaan aikovien tehdä päätös matkan alun ja lopun reittivalinnasta Suomesta Keski-Eurooppaan ja takaisin. Eli mennäänkö Ruotsin vai Baltian kautta vai suoraan laivalla Saksaan? Paras reitti tulee valituksi käytettävissä olevan ajan, budjetin ja halutun mukavuuden perusteella. Internetin karttapalvelut ovat loistava apu reittisuunnittelussa.

Joihinkin reittivalintoihin jo Keski-Euroopassa ollessa voi vaikuttaa myös matkailuajoneuvon tai yhdistelmä paino. Yli 3500 kg painoisten matkailuautojen liikkumista on rajoitettu osassa kaupunkien keskustoja ja muita tieosuuksia. Ajoneuvon korkeus voi tulla esteeksi useammin kuin Suomessa. Matkailuajoneuvon koon huomioivat navigaattorit osaavat reitittää ajomatkan oikein, jos ajoneuvon mitat ja paino on syötetty laitteeseen.

Reittivaihtoehtoja Espanjaan on monia. Kolme suosituinta päälinjaa esimerkiksi Malagaan ovat:

 • Hki-Travemünde laivalla (n. 29 h), ajo Saksa-Ranska-Espanja n. 2800 km
 • Naantali-Kapelskär laivalla (n. 8,5 h), ajo Ruotsi-Tanska-Rödby-Puttgarden laivalla (45 min) – Saksa-Alankomaat-Ranska-Espanja n.4200 km
 • Hki-Tallinna laivalla (2 h), ajo Baltian läpi-Puola-Tsekki-Saksa-Ranska-Espanja n.4400 km

Monessa Keski-Euroopan maassa on käytössä moottoriteillä ja pidemmissä tunneleissa tullimaksut, jotka maksetaan helpoiten tullipisteissä kortilla tai käteisellä.

Tärkeimmät asiakirjat ulkomaille lähdettäessä

 • passi tai henkilötodistus
 • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
 • ajoneuvon/ajoneuvojen paperinen rekisteröintitodistus
 • ajokortti, suomalainen riittää
 • valtakirja/maastavientilupa ajoneuvon omistajalta, esimerkiksi rahoitusyhtiöltä
 • Ranskassa edellytetään matkailuajoneuvoon Angle Morts-tarrat yli 3500 kg ajoneuvoon

Matkustaja- ja matkatavaravakuutusten hankinta on hyvä tehdä ajoissa ennen matkallelähtöä ja samalla varmistaa, että niiden voimassaoloaika riittää suunnitellun matkan ajaksi. Monella vakuutusyhtiöllä on perushintaisessa vakuutuksessa aikarajoitus, jota voi pidentää lisämaksulla.

Muista päivittäiset turvallisuusasiat

Matkailuajoneuvo ja sisällä olevat tavarat ovat valitettavasti kasvavassa määrin varkaiden mielenkiinnon kohteena erityisesti Keski-Euroopassa. Omilla toimilla voi kuitenkin tehdä paljon vahinkotapahtumien estämiseksi.

Yöpyminen leirintäalueilla tai valvotuissa matkaparkeissa antaa perusturvaa olemiselle. Hyvä murto- ja kaasuhälytinjärjestelmä runsailla varoitustarroilla antaa hyvän varoitussignaalin ulkopuolisille. Vaihtoehtona voi hankkia oviin turvalukot. Pieni sisätiloihin asennettava kassakaappi on hyvä ratkaisu arvoesineille tai arvoesineiden ja asiakirjojen huolellinen piilottaminen ympäri ajoneuvoa.

Ikkunat kannattaa sulkea aina yöksi, mikäli mahdollista ja ne kannattaa peittää verhoilla aina, kun ajoneuvo jää ilman vartiointia. Ulkona oleva kulkuvälineet (polkupyörät, lauta, skootteri yms.) pitää lukita hyvin, jos niitä ei saa sisätiloihin.

Hyödynnä internetin pilvipalveluita ja tallenna sinne kaikki matkustusasiakirjat, josta ne on helposti saatavissa tarvittaessa. Paperikopiot on myös hyvä ottaa asiakirjoista.

Tärkeimmät liikenneasiat Espanjassa

Liikkuminen matkailuajoneuvolla Espanjassa

Espanjan tieverkosto on pääosin hyvässä kunnossa, mutta liikennemäärät ovat merkittävästi suuremmat kuin Suomessa. Ajonopeudet (km/h) Espanjassa*) eroavat Suomen nopeuksista:

 • matkailuauto max 3500 kg: moottoritiet 120, moottoriliikennetiet 90, maantiet 80
 • matkailuauto, yli 3500 kg: moottoritiet 90, moottoriliikennetiet 80, maantiet 80
 • auto+vaunu yli 750 kg: moottoritiet 80, moottoriliikennetiet 80, maantiet 70

*) Lähde: Autoliitto/Autoillen Euroopassa-kirja

Aurinkorannikon alueen maasto ja tiestö on varsin tasaista, mutta sisämaahan siirryttäessä vuoristomaisemat lisääntyvät. Espanjan keski- ja pohjoisosiin menijän on varauduttava vuoristoteihin, joista osa on jopa hyvinkin jyrkkiä ja kapeita.

Autojen määrä korostuu pienissä kaupungeissa ja kylissä, joita on runsaasti. Pienissä ja ahtaissa kaupungeissa matkailuautolla ajaminen edellyttää kuljettajalta tarkkaavaisuutta. Katupysäköintipaikkojen löytäminen on haasteellista. Usein on parasta etsiä pysäköintipaikkaa keskustan laitamilta isommilta pysäköintialueilta. Hyvä apuväline matkailuajoneuvoille sopivan pysäköintialueen löytämiseen on Park4night-sovellus, jossa yhtenä kohdesuodatuksena on pysäköintialueet.

Monet kauppakeskukset ovat rajanneet korkeuspuomeilla (alle 2,5 m) matkailuajoneuvojen pääsyn pysäköintialueilleen. Yksittäisen kohteen osalta puomien olemassaoloa voi tutkia Google Mapsin satelliittikuvista. Pienempien ruokakauppojen pihoilla ei yleensä ole puomeja, mutta alueet ovat usein varsin täysiä suurista ostajamääristä johtuen.

Pyöräteitä ei ole Espanjassa mainittavassa määrin. Rantakaupunkien rantabulevardeilla ja suurimpien kaupunkien pyöräteillä pyöräily onnistuu, mutta muualla pyörällä liikutaan kaduilla muiden ajoneuvojen joukossa. Huom! Matkailuauton perässä kuljetettavat polkupyörät on merkittävä punavalkoraitaisella varoituskyltillä.

Julkinen liikenne on edullista ja toimii hyvin Espanjassa, myös pienemmissä kaupungeissa. Taksien hinnoittelu on maltillista ja niitä on paljon saatavilla.

Matkailuajoneuvon koolla on jonkin verran väliä

Kuten edellä on todettu, Espanja on tiheä autoilumaa etenkin aurinkorannikon alueella, jossa turistivirrat ovat suurimmat. Näillä alueilla matkailuajoneuvon koolla on merkitystä. Retkeilyautojen suosion ymmärtää, kun ajaa 7,5 metrin matkailuautolla ahtaiden kaupunkien tai kylien keskustoissa. Retkeilyauto on jopa 20-25 cm perinteistä matkailuautoa kapeampi ja usein lähes metrin lyhyempi. Van-kokoluokan matkailuautot ovat noin 10-15 cm kapeampia ja usein pituudeltaan enintään 7 metriä.

Pienempi koko mahdollistaa liikkumisen myös sellaisiin paikkoihin ja nähtävyyksiin, joihin perinteisellä matkailuautolla ei ole mahdollista mennä. Vuoristoteille voi mennä myös normaalikokoisella matkailuautolla, mutta kuljettajan täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioida jyrkkien nousujen ja laskujen vaikutus ajoneuvon käyttäytymiseen.

Matkailuvaunuyhdistelmällä liikkujien kannattaa suosiolla ajaa suoraan leirintäpaikkaan ja tehdä tutustuminen lähialueeseen joko julkisen liikenteen avulla tai omalla vetoautolla. Pitkillä yhdistelmillä liikkuminen kaupunkien keskustoissa on hankalaa.

Polttoaineet ja kaasuasiat

Polttoaineiden hintataso on Suomen hintatasoa matalampi. Dieselin hinta (10/2023) on noin 1,60-1,70 e/ltr ja 95-oktaanisen bensiinin samalla tasolla dieselin kanssa.

95-oktaanisen bensiinin pumppunimi on ”super” ja  98-oktaanisen ”super plus”. Dieselin pumppunimi on ”gasoil” tai ”gasóleo”.

Nestekaasuasemia kaasutankkipullojen täyttämiseen (LPG tai GLP) on yli 800. Mobiilisovelluksesta mylpg.eu löytyy lähimmät LPG-asemat ja reititys niille. Suomalaiset matkailuajoneuvojen kaasupullot eivät käy vaihdossa Espanjassa. Suositeltavaa on hankkia kaasutankkipullo etenkin pitkille, lämpimän kesäkauden ulkopuolelle ajoittuville matkoille. Päältä täytettävään espanjalaiseen (oranssi) kaasupulloon saa adapterin, jossa on sivuventtiili suomalaiseen kaasuletkuun.

Leirintäpaikkoja riittää

Espanjassa on yli 1000 leirintäaluetta. Myös matkaparkkeja on runsaasti. Hyviä mobiilisovelluksia leirintäpaikan löytymiseen ovat: Park4night, Campercontact, Stellplatz ja ACSI.

Leiriytymiseen muualla kuin leirintäalueella tai matkaparkissa on pyydettävä lupa maanomistajalta, kunnissa ja kaupungeissa kaupungin virastosta tai matkailutoimistosta. Leiriytyminen on kielletty alle kilometrin päässä leirintäalueesta, rannalla tai rannan lähistöllä sekä väestökeskuksissa ja asuintalojen lähistöllä. Yöpyminen ajoneuvossa on kuitenkin sallittua ja sitä mahdollisuutta Espanjassa matkailuajoneuvolla liikkuvat käyttävät runsaasti hyödyksi.

Monet espanjalaiset leirintäalueet ovat vanhoja ja siitä johtuen niiden matkailuajoneuvopaikat (parcelat) ovat usein mitoitettu enintään runsaan 7-metrin ajoneuvoille. Leirintäalueiden verkkosivuilla on yleensä ilmoitettu paikkojen koot metrimäärinä. Alueilla on paljon puita ja niistä riippuvia oksia, joiden väistämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä tapa on käydä katsomassa valittu paikka ensin kävellen ja ajaa vasta reitin selvittyä ajoneuvo paikalleen. Sesonkiaikaan paikan varaaminen on suositeltavaa. Sesongin ulkopuolella moni alue on kiinni tai palveluja on rajoitettu. Parhaiten alueiden aukioloajat ja palvelut selviävät verkosta.

Sähkö kuuluu leirintäalueilla yleensä vuorokausihintaan. Huomattavaa on kuitenkin se, että sähkötolpan sulakekoko on usein vain 6 ah. Se riittää hyvin pienelektroniikan lataamiseen, kahvinkeittimeen ja jopa nykyaikaisen ilmastointilaitteen käyttöön. Monella leirintäpaikalla Espanjassa on edelleen vanha sukopistorasia käytössä. Sähkösaanti tolpasta onnistuu, kun matkassa on adapterijohto, jonka toinen pää sopii sukopistorasiaan ja toinen matkailuajoneuvon CEE-liittimeen. Espanja on tunnettu runsaasta aurinkoisuudestaan, joten hyvällä aurinkopaneeli-akku-invertteri -yhdistelmällä pärjää hyvin ilman verkkovirtaa pitkiäkin aikoja.

Matkaparkkien suosio on suuri Espanjassa ja niitä löytyy lähes jokaisen kaupungin ja/tai kylän lähettyviltä. Matkaparkkikävijän on hyväksyttävä se, että Suomessa totuttua 4 metrin turvaväliä ei ole. Ajoneuvot pysäköidään suosituimmilla alueilla hyvin lähelle toisiaan. Palvelutaso vaihtelee matkaparkeissa pelkästä maksuttomasta paikasta lähes leirintäalueen palveluihin. Yöpymiskustannus on leirintäalueita edullisempi.

Kemiallisen wc:n tyhjennyspaikkoja on leirintäalueiden lisäksi matkaparkeissa ja jonkin verran myös kaupunkien ja kylien yhteydessä. Parhaiten nämä paikat löytyvät Park4night- tai Campercontact -sovelluksien avulla.

Leirintäalueilla viihtyvien matkailijoiden kannattaa hankkia kaksi hyvää korttia. Camping Key Europe -kortti on kansainvälinen kortti, joka tarjoaa etuja ja alennuksia leirintäalueilla eri puolilla Eurooppaa. Kortti on tarkoitettu leirintämatkailijoille, jotka haluavat hyödyntää erilaisia etuja ja palveluita leirintäalueilla. Kortti toimii myös henkilöllisyystodistuksena leirintäalueilla.

ACSI-Camping Card kortti tarjoaa alennuksia leirintäalueilla ympäri Eurooppaa. Tämä kortti on suunniteltu erityisesti karavaanareille, jotka haluavat hyödyntää alennuksia ja muita etuja leirintäalueilla sesonkiaikojen ulkopuolella. Espanjassa ACSI-alueita on 501 (11/2023).

Tärkeä netti

Ulkomailla liikuttaessa mobiililaitteiden internetyhteydet ovat tärkeä osa elämää. Monen suomalaisen teleoperaattorin liittymissä on ulkomaan dataliikennettä varten ns. EU-datapaketti per kuukausi. Liittymästä riippuen datapaketin suuruus vaihtelee muutamasta gigatavusta aina lähes 50 gigatavuun kuukaudessa. Puheluiden ja sms-viestien hinta on yleensä kotimaan hinta. Tarkista asiat ennen lähtöäsi omalta teleoperaattoriltasi. Pidemmillä matkoilla kannattaa harkita kahden eri operaattorin käyttämistä riskien minimoimiseksi. Leirintäalueilla on wifi-yhteyksiä tarjolla vaihtelevasti ja usein valitettavasti varsin heikolla teholla.

Paikallisen teleoperaattorin (esim. Orange tai Vodafone) sim-kortin hankinta voi olla kannattavaa, mikäli suomalaisen operaattorin datapaketti ei riitä kuukausikäyttöön.

Apua kielimuuriin

Espanjassa pärjää englannilla suurimmissa kaupungeissa, nähtävyyksissä ja leirintäalueilla. Näillä alueilla myös ohjekyltit yms. löytyy englanniksi. Pienemmillä paikkakunnilla tilanne on toinen. Kielimuurin voi kohdata useasti. Google kääntäjällä asiat sujuvat kohtuullisen hyvin, erityisesti puheversiona. Kääntäjä-sovelluksella voit kääntää myös kuvissa olevaa tekstiä ja joillakin laitteilla voit kääntää tekstin suoraan kameralla. Tämä ominaisuus on kätevä muun muassa kaupoissa tuotekylttien sisällön ymmärtämiseksi.

Onneksi tunnettujen nähtävyyksien verkkosivuilla on yleensä aina ”english”-nappi ymmärtämisen lisäämiseksi. Muista, että voit kääntää Googlen Chromen selaimella verkkosivun myös suomeksi.

Nähtävää riittää moneen makuun

Espanjassa on paljon nähtävää, jokaisen makuun löytyy kohteita. Kohteiden tiedot löytyvät hyvin verkosta. Pääsyliput tunnetuimpiin nähtävyyksiin voi tai pitää lunastaa etukäteen ja olla paikalla tiettyyn aikaan (aikaikkuna). Kohteiden verkkosivuilla on yleensä hyvät saapumisohjeet ja tiedot pysäköintialueista.

 

Paikkakunta Nähtävyys
Madrid Kuninkaan palatsi Palacio Rela De Madrid (varaa liput etukäteen), vieressä suuri katedraali, Thyssen-Bornemisza taidemuseo, Casa de Campo puisto, Plaza de la Puerto de Sol suuri torialue, tie Portugalin Portosta kulkee jopa 1,3 km korkeudessa
Barcelona Sagrada Familia kirkko, Catedral de la Santa Creu (Barcelonan katedraali), La Rambla kävelykatu, useita suuria museoita, Pedralbesin luostari
Malaga Picasso museo, Gibralfaron linnoitus, Katedraali
Granada Alhambran linna, Palazio Nazaries (liput varattava etukäteen)
Sevilla Sevilla La Giralda-torni, Santa Maria de la Sede -katedraali
Peniscola Pape Luna linna, Santa Maria kirkko, San Josep Caves
Calpe vanha kaupunki, Panon Ifac-kallio 332 korkea
Alicante Santa Barbaran linnoitus, Santa Marian kirkko, suuri kauppahalli
Torrevieja Sinesin suolajärvi, Eastern Brakewater Promenade
Cartagena Roman Theater Museum, Concepcion linna
Capo de Gata Luonnonsuojelualue, suolajärvi Sintra, majakka niemen kärjessä
Nerja Tippukiviluolat
Ardales Caminito Del Ray (kuninkaan polku) – vaellusreitti
Benalmadena Monte Calamorro huippu n. 770 m korkeudella, haukkaesitys
Ronda tie Cabopinosta nousee jopa 1135 m korkeudelle, hyvä tie
Tarifa Manner-Euroopan eteläisin paikka
Avila vanha kaupunki Unescon maailmanperintökohde
Gibraltar (kuuluu (Britanniaan) maksullinen turistikierros: vuoren huippu 412 m, St. Michael tippukiviluola, Sky Walk-näköalatasanne, kuuluisat apinat

 

Portugalin Porton eteläpuolella sijaitsevasta Aveirosta Madridiin menevä moottoritie kulkee Espanjan keskiosan vuoristojen välissä parhaimmillaan jopa 1,3 km korkeudella. Upea tie myös kuljettajalle

Suomeen paluun voi tehdä vierailemalla Andorrassa, jonne tie Madridista on hyvä kuntoinen alppitie, joka on ajettavissa matkailuajoneuvolla.

Muita huomioitavia asioita Espanjassa

Hanaveden juomista Espanjassa ei suositella. Pullovettä on paljon tarjolla. Sisätilojen verkkovirtapistorasioihin ei tarvita adaptereita.

Teknisten ongelmien tullessa eteen henkilöauton tai matkailuauton alustojen huoltoliikkeitä on onneksi paljon. Tiepalvelun (Autoliitto, SF-Caravan ry, Falck jne) hankinta kannattaa, sillä niiden avulla matka jatkuu tavalla tai toisella ja apu on saatavissa usein suomen kielellä. Matkailuajoneuvon matkustamon teknisiin ongelmiin voi hakea apua paikallisista caravan-huoltoliikkeistä, jotka löytyvät parhaiten verkosta.

Muista varata matkaan myös käteistä. Keski-Euroopassa törmää lähes aina jossain paikkaan, jossa vain käteinen käy maksuvälineenä.

Espanja on suuri maa, jonka jokaisen nurkan tutkiminen vie paljon aikaa. Suomesta Espanjaan matkaa suunnittelevien kannattaa puntaroida matkan pituutta käytettävissä olevaan aikaan. Liikaa ei kannata ahnehtia yhdelle matkalle, sillä Espanja on tallella myös seuraavana vuonna.

Vinkki: Autoliiton Autoillen Euroopassa -kirja on hyvä opas eri maiden liikenne- ja leirintäasioista.