Kaikki artikkelit

Polkupyörät mukaan caravanlomalle

7.1.2023

Polkupyörät mukaan

Matkailuajoneuvossa mukana olevat polkupyörät laajentavat lähiympäristöön tutustumisen mahdollisuuksia. Sähköpyörien suosio on kasvanut ja niitä näkyy entistä useammin myös matkailuajoneuvojen mukana. Olipa pyörä sitten perinteinen jalkavoimalla toimiva tai sähköavusteinen pyörä, niiden kuljettaminen matkailuajoneuvossa edellyttää hyvää ja tukevaa telinettä.

Matkailukäytössä taittuvarunkoiset normaalia pienemmät ja kevyemmät pyörät ovat käteviä. Ne menevät pienempään tilaan ja ovat nopeasti saatavissa ajokuntoon. Pyöriä saa myös sähköversioina. Sähköpotkulaudat tekevät tuloaan myös matkailuajoneuvoharrastajien käyttöön. Niiden etuna on pieni koko ja hyvä toimintasäde.

Hyvät pyörät ansaitsevat kunnon telineen

Pyörätelineitä saa matkailuautoon tai vaunuun 2-4 pyörälle. Matkailuautoissa pyörätelineet on kiinnitetty auton takaseinään. Osa telineistä on veivillä alaslaskettavia, jolloin pyörien lastaaminen ja irrotus on helppoa. Jos autossa on riittävän suuri takatalli, pyörät voi kiinnittää takatalliin saatavaan telineeseen tai sitoa ne kuormaliinoilla tukevasti. Retkeilyautoissa pyörät voi sijoittaa joko sisälle tai takaoviin kiinnitettävään telineeseen. Sisälle sijoittaminen edellyttää nostettavaa takavuodetta ja hyvää kiinnitysmahdollisuutta. Myös takatalleihin on saatavana erilaisia polkupyörän kuljetustelineitä ja kalleimmissa malleissa esimerkiksi Thule Veloslidessä teline myös liukuu tallista ulos kuormauksen helpottamiseksi. Painavempiin pyöriin tai skoottereihin on saatavana myös alustaan kiinnitettäviä tukevia telineitä, joissa on myös valot ja rekisterikilven paikka. Takatalleihin saa ajoliuskia painavimpien pyörien ja skoottereiden kuormauksen helpottamiseen.

Osa kahden pyörän telineistä on laajennettavissa lisäkiskoilla kolmen tai neljän pyörän telineeksi. Huomio tällöin pyörien kokonaispaino ja telineen kantavuus. Monesti kahdenkin pyörän kuljetukseen kolmen pyörän teline on parempi vaihtoehto, jolloin yhden kiskon voi jättää väliin tyhjäksi ja pyörät on helpompi laittaa telineeseen. Pyörätelineitä saa myös ns. Lift-malleina, jolloin telineen saa laskettua alemmaksi joko manuaalisesti veivillä tai sähköisesti. Pyörien kiinnitykseen on saatavana eri pituisia ja eri mallisia kiinnitysvarsia, ja osa niistä on valmiiksi varustettu lukolla.

Vetokoukkuun saa myös kiinnitettäviä pyörätelineitä. Suosittelemme malleja, joissa on erilliset valot ja kiinnityskiskot sekä paikka rekisterikilvelle. Vanhanmallista koukkuun puristettava teline, jossa pyörä kiinnitetään telineen sarvien varaan ei suositella pyörän kuljettamiseen auton vetokoukussa. Siihen on saatavana myös erillistä aisakiinnikettä, jolloin telineen voi kiinnittää myös vaunuun.

Vaunuissa polkupyöräteline on joko vaunun takaseinässä tai vetoaisan päällä, jolloin on syytä kiinnittää huomioita vaunun aisapainon suuruuteen, joka vaikuttaa yhdistelmän ajettavuuteen.

Pyörien kuljettaminen ajoneuvon sisätiloissa, pl. edellä mainitut retkeilyautot, ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä.

Huomioi sähköpyörien paino

Sähköpyörien paino on perinteisiä pyöriä suurempi. Pyörätelineille on määritelty valmistajan toimesta maksimikuorman kantokyky, joka on syytä selvittää etukäteen. Vanhemmat telineet eivät ehkä kestä 2-3 kolmen sähköpyörän painoa.

Fatbike-pyörien kuljettaminen pyörätelineessä edellyttää, että telineessä on leveämmät kiskot leveitä renkaita varten.

Suojaa pyörät

Pyörien suojaksi kannattaa ostaa heti pyöräsuoja, joka estää kuran ja hiekan kulkeutumista pyöriin. Suojia saa kahdelle-neljälle pyörälle sopivina. Pussit ovat usein melko niukkoja mitoitukseltaan, joten varsinkin maastopyörille jo kahdellekin pyörälle voi kannattaa harkita neljälle pyörälle soveltuvaa pussia. Varkauksien varalta pyörät pitää lukita vähintään omilla lukoillaan ja yhteen vielä vaijerilukolla. Pyörien lukitsemiseen on saatavilla myös hälyttimellä olevia vaijerilukkoja ja vannelukkoja.

Monessa Euroopan maassa edellytetään, että matkailuajoneuvon ulkopuolella kuljetettavista pyöristä (kuormasta) varoitetaan muita tiellä liikkuvia erillisellä varoitustaululla. Espanjassa ja Italiassa on taulussa oma määritelty varoituskuvio.

Tarvikemyyntimme asiantuntijat auttavat mielellään löytämään parhaan ratkaisun pyörien kuljettamiseen matkailuajoneuvossasi.