Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Retkeilyauton varusteet

30.5.2023

Retkeilyautolla tarkoitetaan matkailuautoa, joka on rakennettu pakettiauton peltikuorien sisään. Yleisin tehdasvalmisteinen retkeilyauto on Fiat Ducaton tai Citroen Jumperin alustalla. Viime vuosina retkeilyautoja on tehty myös Ford Transitin ja Mercedes-Benz Sprinterin alustalla. Toki retkeilyautoja ovat monet rakentaneet itse myös kaikkiin pakettiautomalleihin. Retkeilyauton edut ovat pienet ulkomitat, ja sen vuoksi monet käyttävät retkeilyautoja myös ainoana autona. Saksalaisen Reimo tarviketukkurin kautta kauttamme on saatavan runsaasti myös Volkswagen Transporter, Caddy ja Mercedes-Benz Vito malleihin sopivia telttoja ja muita retkiauton varusteita.

Retkeilyautoon käy usein monet samat lisävarusteet kuin tavallisiin matkailuautoihin. On kuitenkin tiettyjä ominaispiirteitä retkeilyauton varusteissa, jotka poikkeavat tavallisen alkovimallin,  puoli-integroidun tai integroidun matkailuauton varusteista ja on hyvä ottaa huomioon.

Lisävarusteilla mukavuutta matkalle

Retkeilyauton markiisi asennetaan lähes poikkeuksetta katolle ja se vaatii aina erillisen adapterin. Kiinnitystapa vaihtelee autosta riippuen. Myös tulee ottaa huomioon, onko autossa jo kattokaiteet tai halutaanko markiisin yhteyteen asentaa kattokaiteet. Katolle on saatavana myös kajakkitelinettä. Tikkaat on kätevin tapa retkeilyautoon asentaa irrotettavalla magneettikiinnikkeellä ja kokoontaittuvat tikkaat menevät pieneen tilaan. Myös ilmateltan kiinnittämisessä voidaan hyödyntää magneettisia kiinnikeitä retkeilyautossa.

Myös pyörätelineet ovat erimallisia kuin matkailuautoihin ja kiinnitetään aukeaviin takaoviin. Vetokoukku on usein helpompi asentaa kuin muihin matkailuautoihin. Retkeilyautoihin käy yleensä myös vakiomalliset pakettiauton merkkikohtaiset roiskeläpät eteen ja taakse. Hyttysverhoja ja erilaisia lämpöpeittoja saa liukuoven ja takaovien yhteyteen sekä tuulilasiin. Erillisiä telttoja saa myös moniin malleihin myös markiisin ja takaovien yhteyteen.

Retkeilyautojen peruutuskamerat ovat myös suunniteltu siten, että ne voidaan asentaa alkuperäisten lisäjarruvalojen paikalle. Saatavana on yksi- tai kaksilinssistä kameraa. Ohjaamoon peruutuskamera kytketään pääsääntöisesti multimediakeskukseen, jossa toimivat myös radio ja navigointilaite,

Retkeilyauton ohjaamoon käyvät usein kaikki normaalit alustan lisävarusteet. Ohjaamon ulkonäköä voi tehostaa erilaisilla valoraudoilla, astinlaudoilla tai peilien kromikuorilla. Ohjaamon tuuletusta voi tehostaa sivuikkunoiden yläreunaan asennettavilla ilmastointiverkoilla.

Retkeilyauton katolle asennettaessa ilmastointilaitetta tai aurinkopaneelia tulee ottaa huomioon myös katon muotoilu ja mahdollinen katon epätasaisuus. Huomio mahdolliset adapterit näiden laitteiden asennuksessa. Astinlauta retkeilyautossa on pääsääntöisesti suoraan ulostuleva ns. Slide Out malli. Retkeilyautoihin on myös saatavana erilliset lisälukot liukuovien ja takaovien lukituksen turvaamiseksi.

Retkeilyauton ohjaamoon on saatavan lisävuoteita lapsille. Campsleep patjasarja tai Cabbunk kerrossängyt tuovat nopeasti lisää makuupaikkoja kompaktiin kokoon.

Autamme mielellämme kaikissa retkeilyauton hankinta-asioissa sekä lisävarustelu- ja tarviketarpeissa.