Kaikki artikkelit Lisävarusteet Tarvikkeet

Matkailuajoneuvojen valaistus

7.1.2023

Led-valot ovat nykyaikaa myös matkailuajoneuvoissa. Niiden myötä virran kulutus on saatu vähenemään ja hupiakun antaman virran aika pitenemään. Iäkkäämpien matkailuajoneuvojen valaistus on mahdollista vaihtaa led-valaistukseen kohtuullisella työllä ja se kannattaa tehdä, jos ajoneuvoa käytetään useasti pimeinä vuoden aikoina. Osan valaisimista saa vaihdettua LED-tekniikkaan vaihtamalla alkuperäisen halogeenipolttimon tilalle LED-polttimo. Tällöin on tärkeää huomioida LED-polttimon kannan lisäksi valon suunta sekä fyysinen koko. Joskus LED-tekniikkaan siirtyminen ei onnistu kuin myös valaisimen runko vaihtamalla, kuten esimerkiksi loisteputkivalaisimissa. Huomio sisävaloissa myös, onko valaisimessa katkaisin, vai kytketäänkö valo päälle ja pois erillisestä katkaisijasta.

Valoa ulos

Ulkovalaistus on ajoneuvoissa vain ovivalon varassa. Tästä syystä moni kaipaa jo pimeneviin kesäiltoihinkin lisävaloa. Jos matkailuautossa tai -vaunussa on markiisi, siihen voi asentaa led-nauhan, joka antaa erittäin hyvän valon ajoneuvon piha-alueelle. Markiisivalolle kannattaa asentaa oma katkaisin, jotta pienempi tehoinen ovivalo on käytettävissä erikseen. Pienemmän valon tarve voi tulla kyseeseen leirintäpaikassa, jossa on paljon naapureita.
Tunnelmavaloa saa etutelttaan ja markiisin alle mukavasti lyhdyillä, joita on saatavissa nykyisin paljon paristokäyttöisinä ja ladattavina led-valoina. Valoteho on hyvä ja useimmiten säädettävissä. Lyhdyissä on yleensä pitkä käsikahva, josta lyhdyn voi ripustaa esimerkiksi etuteltan tai markiisin kattoon. Hyttysaikaan tuo helpotusta kannettava/ripustettava retkeilyvalo, jossa on hyönteisten tappaja.
Lisää tunnelmaa pimeään tuo realistisella liekkiefektillä olevat lyhdyt, jotka on helppo laittaa maahan tai jopa lumihankeen pystyyn. Osa ulkovaloista lataa myös itsensä aurinkokennolla. Matkailuajoneuvoihin voi asentaa myös tunnistimella olevan ulkovalon, joka voi pelottaa tunkeilijat pois. Osassa irtovalaisimissa on myös Bluetooth-kaiutin, jolloin saat samasta laitteesta tunnelmavalaistuksen ja tunnelmamusiikin.
Verkkovirralla toimivien valaisimien käyttö ulkona edellyttää maadoitetun sähköjohdon käyttämistä. Virran saa helposti esimerkiksi kaapelikelasta, jossa on shuko-tyyppiset maadoitetut pistorasiat.

Tunnelmaa sisälle

Nykyaikaisissa matkailuajoneuvoissa on vakiovarusteena paljon valaisimia. Tunnelmaa lisää katon rajassa ja lattiapinnassa oleva epäsuoravalaistus. Epäsuoran valaistuksen voi asentaa jälkikäteen helposti led-valonauhalla, jonka valaistuksen väriä voi jopa muuttaa.
Verkkovirralla, paristoilla/ladattavilla toimivilla pöytävalaisimilla saa mukavasti lisätunnelmaa sisälle pimeinä aikoina.
Kiinteästi asennettavia sisävalaisimia on paljon tarjolla. Matkailuautojen ohjaamon penkeillä istuville kannattaa asentaa pään yläpuolelle lukuvalot, jos niitä ei ole vakiovarusteena. Matkustamoon lisävaloa saa joko yksittäisillä spot-valoilla tai kattovalaisimilla. Tyypillinen vähän pimeämpi paikka ajoneuvoissa on keittiön ja makuutilan välinen alue, johon kattoon asennettava lisävalo tuo helpotusta. Osa nykyaikaisista valaisimista on siirrettävissä valaisinkiskossa.

Polttimon valinta

Polttimon valintaan kannattaa myös kiinnittää huomiota. Huomio ettei valaisimeen merkittyä polttimon tehoa ylitetä. Valaistuksen onnistumiseen ja tunnelmaan vaikuttavat myös polttimon teho sekä valon sävy.

Tarvikemyyntimme asiantuntijat auttavat mielellään löytämään hyvän ratkaisun valaistushankintoihisi.