Kaikki artikkelit Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Kemiallisen WC:n käyttö, puhdistus ja tyhjennys matkailuajoneuvossa

15.12.2022

WC:n  käyttö ja puhdistus

Matkailuajoneuvojen yksi mukavuutta lisäävistä ominaisuuksista on oma wc- ja suihkutila. Erityisesti lapsiperheiden matkanteko on helppoa, kun wc-tila on käytössä, vaikka seuraavalla linja-autopysäkillä. Ajon aikana sisätiloissa liikkuminen on kielletty.

Nykyaikaisissa matkailuajoneuvoissa kemiallisen wc:n istuin on kiinteä. Wc.n tyhjennys hoituu helposti wc-säiliön täytyttyä. Nelihenkisen perheen käytössä säiliö täyttyy parin päivän käytön jälkeen, jolloin se tyhjennetään kemiallisen wc:n tyhjennykseen tarkoitettuun paikkaan leirintäpaikassa tai huoltoasemilla. Tyhjään säiliöön lisätään vähän vettä pohjalle ja sen jälkeen pieni määrä wc-ainetta. Näin wc on taas käyttökunnossa. Huuhteluvesi tulee raikasvesisäiliöstä sähköisen vesipumpun avulla. Vanhemmissa ajoneuvoissa kemiallinen wc voi olla irrallinen, käyttöperiaate on kuitenkin sama.

Valikoimassamme on myös ns. sankowc malleja tilapäiseen käyttöön ja tarpeeseen.

Uusin tulokas wc:n valikoimaan on Cinderellan polttava wc, jossa jätökset muuttuvat tuhkaksi korkeassa kuumuudessa kaasuliekin avulla.

WC:n tuoksuja voi ehkäistä kemikaalien lisäksi suodattimilla sekä SOG-venttileillä, jotka ohjaavat wc:n tuoksuja tuulettimen avulla ulkoilmaan.

Myös varakasetteja on saatavina useimpiin malleihin, jos säiliö sattuu täyttymään, eikä sopivaa tyhjennyspaikkaa ole heti saatavilla.

Jyväs-Caravanista saat myös pienikokoiset wc-harjat, joilla on helppo puhdistaa wc:n kulho. Käytä puhdistamiseen erityisesti tähän tarkoitettuja Thetfordin kemikaaleja, kodin posliinipöntöille tarkoitetut aineet saattavat vahingoittaa kemiallisen wc:n muoviosia ja kumitiivisteitä.

Wc-kemikaalit

Saatavilla olevat wc-aineet ovat tehokkaita. Aineet poistavat epämiellyttävät hajut, vähentävät kaasujen muodostumista ja edistävät wc-paperin hajoamista säiliössä. Wc-aineita on saatavissa nesteinä, annospusseina ja tabletteina. Annospussit ja tabletit soveltuvat erityisen hyvin talvikäyttöön. Jos ajoneuvossa on erillinen vesisäiliö wc:lle, huuhteluveden joukossa voi käyttää raikasteainetta (Thetford Aqua Rinse). Jos huuhteluvesi vessaan tulee samasta vesisäilöstä kuin hanoihin, on mahdollista ruiskuttaa raikasteainetta wc-kulhon pintaan ( Rinse Spray).

Wc-altaan puhdistaminen kannattaa tehdä siihen tarjolla olevilla aineilla. Jyväs-Caravanista saat myös pienikokoiset wc-harjat, joilla on helppo puhdistaa wc:n kulho. Käytä puhdistamiseen erityisesti tähän tarkoitettuja Thetfordin kemikaaleja, kodin posliinipöntöille tarkoitetut aineet saattavat vahingoittaa kemiallisen wc:n muoviosia ja kumitiivisteitä.  Pienen vaikutusajan jälkeen altaan voi pestä wc-harjalla ja huuhdella lopuksi. Istuin ja kansi puhdistetaan kostealla liinalla.

Wc-paperilla on väliä. Matkailuajoneuvokäyttöön on tehty monikerroksisia, nopeasti hajoavia wc-papereita, jotka eivät aiheuta tukkeumia wc-säiliötä tyhjennettäessä. Tavallista wc-paperia voi käyttää, mutta niiden koostumus estää nopean hajoamisen.

Wc-säiliö on hyvä puhdistaa sopivin välein käyttökerroista riippuen. Puhdistamiseen on oma aine, joka puhdistaa säiliön sisäpuolen ja poistaa kalkkikerrostumat. Aine lisätään lämpimällä vedellä täytettyyn säiliöön ja sen annetaan vaikuttaa mielellään vuorokausi säiliötä aina välillä heiluttaen. Tuloksena on puhdas, raikkaalle tuoksuva säiliö. Wc-järjestelmään saa hyvin varaosia, muun muassa tiivisteitä tai jopa kokonaan uuden säiliön ja istuinosat.

Kemiallisessa WC:ssä tulee käyttää pakollisena hajut vähentävää ja jätöksen hajottavaa kemikaalia.

Alasäiliöön löytyy seuraavat vaihtoehdot: Tuotteiden omilta tuotesivuilta löytyy lisätietoja tuotteesta.

Nestemäinen

Thetford Aqua Kem

Thetford Aqua Kem Lavender

Theford Aqua Kem Green

Starbrite

Solbio

Tabletti/jauhepussi

Dometic Powercare

Thetford Sachets

Yläsäiliöön veden huuhteluaineeksi

Aqua Rinse

Aqua Rinse Spray

Wc-paperit

Thetford

Dometic

Star Brite

Wc-kulhon puhdistus

Thetford Bowl Cleaner

Thetford Seal Cleaner tiivisteiden hoitoaine

Muovipintojen puhdistusaine

Thetford

Star Brite

WC-kasetin puhdistusaine

Duo Cleaner

Kemiallisen vessan tyhjennys

Kemiallisen vessa ainoa oikea tyhjennyspaikka löytyy useimmilta leirintäalueilta tai matkan päällä huoltamoilta. Vessanesteet sisältävät kemikaaleja, joten kemssan säiliötä ei saa tyhjentää tienpenkalle.

Matkailuajoneuvossa, jossa on kiinteät jätevesisäiliöt, on yleensä kaksi erillistä jätevesisäiliötä. Toinen talousvesille ja toiseen huuhdotaan wc:n pytty (ruskea vesi). Kiinteät jätevesisäiliöt tyhjennetään ajokaivoon eli matkailuajoneuvojen kiinteiden jätevesisäiliöiden tyhjennyspaikkaan joko leirintäalueella tai matkan päällä huoltamolla.

Leirintäoppaasta löydät listan leirintäalueiden ulkopuolisista ajokaivoista sekä kemssantyhjennyspaikoista.

Lähde: Kemiallisen vessan tyhjennys (karavaanarit.fi)

Tarvikemyyntimme asiantuntijat kertovat mielellään aiheeseen liittyvistä eri vaihtoehdoista.

Matkailuajoneuvon vesijärjestelmien ja kemiallisen wc:n tyhjennys