Huolto Kaikki artikkelit Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Vesijärjestelmä matkailuautossa ja asuntovaunussa

18.1.2023

Vesijärjestelmä: hanat ja pumput

Matkailuautoissa on pääsääntöisesti kiinteä vesitankki. Vesipumppu on toteutettu uppopumpulla tai painepumpulla. Vesihanoja löytyy ajoneuvoista yleensä kahdesta neljään kappaletta. Keittiön tiskialtaassa on yksi, wc:n käsienpesualtaassa toinen. Osassa ajoneuvoissa on suihkuhana erikseen. Lisäksi voi olla ulkosuihku asennettuna ajoneuvon seinään tai tavaratilaan. Samat vesihanat käyvät sekä uppopumppu- että painepumppujärjestelmään. Vanhemmissa vaunuissa ei ole lämminvesijärjestelmää, jolloin vesihanassa ei ole sekoittajaa, ja siihen kytketään vain kylmä vesi.  Hanan valinnassa tulee huomioida letkujen liitos, letkujen pituus sekä läpiviennin porausreiän koko. Tietenkin hanan malli ja ulkonäkö ovat valintakriteereitä myös. Jos hana tulee lasikannen alle, tulee huomioida hanan rungon korkeus. Myös hanan fyysinen koko ja käyttökytkimen paikka ja suunta kannattaa ottaa huomioon. Hanojen letkuliitännän vaihtoehtoja ovat muun muassa klemmarikiinnitys putken päälle, kovaputkiliitos eli Uniquick 10/12mm tai kierrekiinnitys. Suihkuhanoissa tulee huomioida myös suihkuletkun kierteen sopivuus. Varmimmin tilalle käy aina samanlainen merkkivaraosa, jonka saamme selville ajoneuvosi rekisterinumeron perusteella.

Uppopumpussa pumppu kytkeytyy sähkön avulla mikrokytkimestä ja painepumpusta paineen laskettua vesihanan avauduttua. Pumppuja löytyy eri tehoisia, suihkukäyttöön kannattaa valita tehokas pumppu. Takaiskuventtiili kannattaa aina hankkia pumpun yhteyteen.

Kiinteän Wc:n vesijärjestelmä.

Matkailuautoissa kiinteän wc:n huuhtelu tapahtuu yleensä aina kiinteästä vesisäiliöstä.

Matkailuvaunussa kiinteän wc:n huuhtelu voi tapahtua joko kiinteästä vesisäiliöstä tai sitten wc:ssä on oma huuhtelusäiliö, joka täytetään wc-kasetin tyhjennysluukusta. Jos ajoneuvossa on erillinen wc:n huuhtelusäiliö, on siellä myös oma sähköinen pumppu. Vanhemmissa kasettiwc:ssä on mekaaninen pumppu, joka toimii kiertämällä. Jos wc:ssä on oma huuhtelusäiliö, siellä voi myös käyttää veden joukossa wc:n huuhteluainetta (WC Aqua Kem Rinse). Wc:ssä on oma magneettiventtiili. Jos vettä ei tule kannattaa varmistaa magneettiventtiili toiminta. Talvella usein magneettiventtiiliin jää vettä, joka halkaisee magneettiventtiilin muovikaran. Karaa saa myös erikseen.

Vinkkejä jos vettä ei tule ja pumppu ei lähde päälle:

Tarkista, että ajoneuvossa on 12V virta päällä

Varmista että vesipumpun katkaisin on päällä

Varmista että vesipumpun sulake on ehjä

Varmista että vesipumpun liittimet ovat kiinnitetty

Varmista kytkeytyykö pumppu päälle mistään hanasta, ovatko mikrokytkimet hanoissa ehjät.

Vesipumppu lähtee päälle, mutta vettä ei tule hanasta

Varmista, että säiliössä on riittävästi vettä

Jos hana on kuumalla asennossa, pumppu täyttää ensin putkistot ja lämminvesivaraajan ja poistaa ilmat putkistosta. Tässä voi kulua aikaa muutama minuutti.

Varmista, ettei vesiletku ole irronnut pumpusta

Varmista että lämminvesivaraajan tyhjennyshanat ovat kiinni, eikä vettä tule ajoneuvon alle.

Uppopumppu voi olla jumissa, jolloin se pyörii mutta ei nosta vettä. Voit kokeilla kopauttaa pumppua varovasti vesisäiliön reunaan ja kokeilla esimerkiksi avaimella pyöriikö säiliön pohjassa oleva siipiratas ja onko rattaan ympärillä oleva nukkasihti tukossa.

Vettä tulee, mutta huonolla teholla:

-Vaihda tehokkaampi pumppu

-varmista, etteivät vesiletkut ole menneet mutkalle

-varmista, että säiliössä on riittävästi vettä

Vesijärjestelmässä on aina runsaasti ilmaa ja hanaa avatessa tulee ilmaa ennen veden tuloa

-asenna takaiskuventtiili pumppuun tai letkun väliin

 

Video: Matkailuajoneuvon vesijärjestelmien ja kemiallisen wc:n tyhjennys