Kaikki artikkelit Liikenne ja leirintä Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Mukavuutta ja turvallisuutta pysäköintiin ja leiriytymiseen

24.11.2022

Matkailuvaunun ja -auton  pysäköinti, leirintä, vaunun siirtimet ja tukijalat

Matkailuvaunun ja matkailuauton pysäköinti ja peruuttaminen voi tuntua aluksi vaikealta. Siihen pätee sama asia kuin moneen muuhunkin – harjoittelemalla oppii. Jotta pystyy suorittamaan ns. pikku-e ajokortin, on osattava tietyt perustaidot perävaunun peruuttamisesta. Kun logiikka asiaan selviää, lisähaasteita voi hakea mm. SF-Caravanin järjestämillä caramba – ajoharjoittelupäivillä ja ajotaitomerkeillä. Kunnolliset vetopeilit helpottavat peruuttamista ja lisäävät näkyvyyttä taakse ja sivuille. Erilaisia peruutuskamerajärjestelmiä on saatavana matkailuvaunuihin ja matkailuautoihin. Jos vain mahdollista pyytää kaveri näyttämään peruutettaessa, se helpottaa kuljettajaa ja vähentää vahinkoja.

Mover eli sähköinen vaununsiirrin helpottaa vaunun pysäköintiä

On kuitenkin tilanteita, joissa vaunun sähköinen siirrin voi olla tarpeen peruuttamistaidoista huolimatta. Tasaisella asvaltilla vaunu toki liikkuu käsinkin, mutta pehmeällä maaperällä tai jos on korkeuseroja, vaunun siirtäminen käsin ei aina onnistu Joskus leirintäaluepaikka tai pysäköintipaikka omassa pihassa on sellainen, mihin vaunua ei saada taittumaan autolla peruuttamalla. Joskus voidaan haluta sijoittaa vaunu niin että se pitää sijoittaa vetoaisa edellä leirintäpaikkaan. Sähköinen vaununsiirrin eli ns. Mover helpottaa toki pysäköintiä muissakin tilanteissa, eikä sen käyttöä tule ujostella. Toki vaikka laitteet ovat yleistyneet, vieläkin laitteen käyttö saattaa kerätä ihmettelijöitä ja ihailijoita ympärille. Usein leirintämukavuutta lisää runsaasti se, että vaunun paikoitus onnistuu haluttuun paikkaan.

Moverin valinnassa pitää ottaa huomioon vaunun paino ja onko vaunu yksi- vai kaksiakselinen. Pitää ottaa huomioon myös vaunun alusta. Moverin voi asentaa useimpiin matkailuvaunuihin, mutta osassa malleissa tarvitaan erilaisia adaptereita laitteen kiinnitykseen. Laitetta valittaessa tulee miettiä myös, halutaanko renkaita pyörittävät rullat siirtyvät mekaanisesti veivillä tai sähköisesti. Luonnollisesti mallit, jossa kaikki toiminnot tapahtuvat sähköllä. ovat arvokkaampia. Moveria hankittaessa kannattaa myös harkita nokkapyörän vaihtoa, jos nykyinen nokkapyörä ei ole tarpeeksi tukeva tai on jo vanhentunut eikä pyöri sujuvasti. Samoin akkukapasiteetti tulee tarkastaa, ja tarvittaessa vaihtaa akku isompaan.

Tukijaloilla asumiseen tukevuutta

Kun matkailuvaunu on saatu paikalleen, tulee se tukevoittaa vielä tukijaloilla. Vaunun tukijaloilla ei saa nostaa vaunua suoraan, vaan matkailuvaunu tulee sijoittaa valmiiksi suoraan. Mekaanisia tukijalkoja pyöritetään alas kammella tai porakoneeseen kiinnitettävällä karalla. Matkailuvaunuun on saatavana myös sähköisiä tukijalkoja, jotka laskeutuvat ja nousevat 12V virralla. Matkailuautoon on myös saatavana mekaanisia tukijalkoja taakse tukevoittamaan takapyöränylitystä. Matkailuautoon on saatavana myös hydraulisia tukijalkoja, jotka automaattisesti nostavat neljästä kohtaa matkailuautoa ylöspäin jousituksesta sekä tasapainottavat myös auton suoraan. Tukijalkojen alle saat aluslevyjä, jotka ehkäisevät tukijalkojen painumisen pehmeään hiekkaan.

 Matkailuvaunun ja matkailuauton leiriytymistä ja pysäköintiä voit helpottaa monilla kätevillä lisävarusteilla. Listaamme tässä muutamia hyödyllisiä tarvikkeita.

Pyöräkiiloilla saat säädettyä matkailuvaunun tai -auton oikeaan korkeuteen ja suoraan. Tukijalkoja ei ole tarkoitettu säätämään ajoneuvon korkeutta, vaan tukevoittamaan ja ehkäisemään ajoneuvon huojuntaa. Vesivaakan avulla voit todeta ajoneuvon olevan suorassa. Pyöräkiiloilla varmistat myös perävaunun pysymisen paikallaan. Aisapussin avulla suojaat pysäköitäessä vetopään sateelta ja sen, ettet likaa vaatteitasi kuulakytkimeen. Muista asentaa myös aisalukko kuulakytkimeen.

Tukeva astinrappu helpottaa ajoneuvoon astumista sisään. Telttamatto ehkäisee kuran kulkeentumista sisäpuolelle. Helmakangas pysäyttää tuulemisen auton tai vaunun alta ja pyöräsuojilla saat suojattua ajoneuvon renkaita auringonpaisteelta. Erilaiset teltat ja katokset tuovat lisäneliöitä asumiseen.

Turvavälit leiriydyttäessä

Turvaväli on kaikkien parhaaksi. Leiriydyttäessä on aina säilytettävä vähintään neljän metrin turvaväli. Turvaväli mitataan matkailuajoneuvon ja mahdollisen etuteltan mukaan. Paloviranomaisilla ja alueen isännillä on oikeus ja velvollisuus valvoa turvavälin noudattamista. Turvavälin noudattamatta jättäminen saattaa langettaa vahinkotapauksessa ison laskun leiriytyjälle. Turvaväli ei siis ole kiusantekoa vaan säädetty kaikkien yhteiseksi parhaaksi. SF-Caravan ry suosittaa käytettäväksi jopa viiden metrin turvaväliä mahdollisuuksien mukaan.

 

 src=

Lähde: www.karavaanarit.fi

Turvavälit leiriydyttäessä (karavaanarit.fi)

Matkailuautolla ajamisen aakkoset ja leiriytyminen

Vaunuyhdistelmän ajamisen aakkoset ja leiriytyminen asuntovaunulla

Matkailuauton lähtövalmistelut ja ulkoiset tarkastukset

Vaunun yksityiskohtaiset käyttöohjeet löydät vaunun omasta käyttöohjeesta.