Kaikki artikkelit Tarvikkeet

Matkailuajoneuvon ilmanvaihto

7.1.2023

Vaihtuva ja kiertävä sisäilma on tärkeä osa matkailuajoneuvon käyttöä. Hyvä ilmankierto pitää ajoneuvon sisätilat kuivana ja raikkaana. Myös jääkaapin hyvään ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota sekä kesä- että talviolosuhteissa.

Nykyaikaisissa matkailuajoneuvoissa on monenlaisia kattoluukkuja. Suurin osa luukuista on kirkkaita ikkunatyyppisiä. Istuinryhmien yläpuolella on yleensä suuri kattoluukku, jonka saa avattua portaattomasti veivillä.  Isoja luukkuja voi olla myös makuuhuoneen katossa. Pienemmät luukut on sijoitettu keittiöön ja wc-kylpyhuonetilaan, ja ne ovat avattavissa yleensä kolmeen asentoon: täysin auki, keskiasento ja sadesään asento. Kaikissa luukuissa on hyttysverho ja pimennysverho. Kattoluukkujen sisäpinnat kannattaa puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Kattoluukkuja on eri malleja

Kattoluukkuja on kahta tyyppiä, tuulettavaa ja ei-tuulettavaa mallia. Ei tuulettavassa kattoluukussa on erillinen tiiviste. Ei tuuletettavassa mallissa tiiviste puuttuu, jolloin kattoluukun kautta on suunniteltu vaihtaa tietty ilmamäärä osana matkailuajoneuvon pakollista ilmanvaihtoa. Näihin luukkuihin ei ole suositeltavaa lisätä tiivisteitä ilmanvaihdon riittävän toteutumisen varmistamiseksi.

Kattoluukkuihin voi asentaa myös tuulettimen, jossa on termostaatti. Usealla nopeudella toimiva tuuletin sopii erityisesti wc-tiloihin ja jatkuvaan tuuletukseen lämpimillä ilmoilla esimerkiksi lemmikkien ollessa ajoneuvon sisällä. Osassa malleissa moottorin nopeutta ja suuntaa voi myös säätää. Kalleimmissa malleissa on myös automaattisia sadetunnistimia, jotka sulkevat luukun automaattisesti sateen sattuessa. On saatavana myös aurinkokennoilla toimivia ilmanvaihtotuulettimia.

Irrallisia puhaltimia on runsaasti erilaisia. Osa toimii akkuvirralla 12V, osa verkkovirralla 230 V ja osassa on myös erillinen akku. Vedellä toimivia viilentimiä emme suosittele matkailuajoneuvoihin niiden tuottaman kosteuden vuoksi.Ilmastointilaitteita ja puhaltimia on käsitelty myös erillisessä artikkelissa.

Huom! Kaikki ajoneuvon kattoluukut on suljettava aina ennen lähtöä, koska pienikin ilmavirta voi repäistä luukun irti ajoneuvon ollessa liikkeellä.

Muita ilmastointikanavia

Ilmastointilaitteen paikka ajoneuvossa on harkittava tarkkaan, jotta sen tehosta saadaan paras mahdollinen hyöty. Mahdollisimman keskelle asennettuna laite jakaa viileää ilmaa tehokkaimmin ajoneuvon eri puolille. Asennuspaikasta joutuu toki usein tekemään kompromisseja. Paikan valinnassa on hyvä huomioida myös laitteen aiheuttama ääni. Makuutilan katto ei ole tästä syystä paras mahdollinen paikka. Jos kattorakenteen ja tilan puolesta on mahdollista valita, kannattaa harkita haluaako ilmastointilaitteen asentaa kattoluukun tilalle vai erilliseen tehtävään asennusaukkoon. Jos ilmastointilaitteen asentaa kattoluukun tilalle, on yksi valonlähde ja manuaalinen ilmastointikanava ajoneuvossa vähemmän.

Kattoluukkujen lisäksi ajoneuvoissa on usein ilmanvaihtoventtiilejä katolla ja myös lattiassa. Näiden tarkoituksena on varmistaa hyvä ilmanvaihto ajoneuvoon eikä niitä saa peittää missään sääolosuhteissa.

Jääkaapin ilmanvaihto on tärkeä asia etenkin lämpimillä ilmoilla. Ilmanvaihtoritilöitä on saatavilla monenlaisia. Ilmanvaihtoa voi parantaa erillisellä jääkaapin puhaltimella. Talvikäyttöön suositellaan jääkaapin tuuletusritilöihin asennettavia talvisuojia, jotka varmistavat jääkaapin toiminnan pakkasella.

Liesituuletin on harvoin matkailuajoneuvojen keittiössä vakiovarusteena, mutta sen voi asentaa jälkikäteen. Laitteita on erikokoisia ja tehoisia, joista varmasti löytyy omaan ajoneuvoon sopiva. Asentaminen kannattaa teettää matkailuajoneuvohuollossa.