Ajoneuvot Huolto Kaikki artikkelit Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Korin osat matkailuautoissa ja vaunuissa

17.2.2023

Jyväs-Caravanista saa edustamiimme merkkeihin, joita ovat Adria, Bürstner, Casa Car, Carthago, Dethleffs, Hobby, Kabe, MORELO, Sunlight, Sunliving, Poksi, Kulkuri ja Solifer korin osat ulko- ja sisäpuolelle suoraan tehtailta. Pääsääntöisesti korin osien saatavuus on hyvä alle kymmenenvuotiaisiin ajoneuvoihin. Jos kyseessä on yli kymmenen vuotta vanha ajoneuvo, saattaa olla, että osia on korvattu mahdollisimman samanlaisella korvaavalla osalla ja kaikkia osia ei ole saatavana.

Korin osat ovat pääsääntöisesti merkkikohtaisia varaosia, joita saa vaan valmistajan valtuuttaman liikkeen kautta. Kuvan ja mittojen perusteella voimme toki tarkastaa, saako kyseistä varaosaa tarvikkeena tai käyttääkö edustamamme valmistaja samanlaista osaa.

Kafin, Matkaajan ja Spriten valmistus on lopetettu ja näihin varaosia ei ole käytännössä enää saatavana. Takavaloja saattaa löytyä vielä tarvikkeena.

Muihinkin merkkeihin saattaa löytyä valikoimastamme sopiva osa, mm. takavaloja, äärivaloja ja kalusteosia käytetään samoja osia eri merkeissä. Tällöin emme kuitenkaan näe sopivuutta varaosaohjelmasta, vaan osan sopivuus tulee selvittää valokuvan ja mittojen avulla. Pääosin puskurit, muoviosat ja sisäpuolen kalusteet ovat merkkikohtaisia osia, jotka voi tilata ainoastaan kyseisen merkin jälleenmyyjän kautta. Tarrat tulee yleensä aina tilata muoviosiin erikseen.

Sisäpuolen osissa löytyy joskus myös korvaavia vaihtoehtoja. Huomio, että varsinkin ikkunapumpuissa, lukoissa, vesihanoissa, lukkosylintereissä yms. silmällä havaittavat erot saattavat olla hyvin pieniä, joten on syytä aina varmistaa varaosaohjelmien kautta myös osan sopivuus.

On hyvä myös huomioida, mitkä osat matkailuautoissa ja vaunuissa kuuluvat alustaan, ja mitkä varaosat ovat korivalmistajan kautta saatavilla. Joissain tapauksessa lähes samanlaista autoa voidaan tehdä kahdella eri tuotemerkillä, jolloin osat käyvät useimmiten keskenään. Alustan osalta auton takapää ja akselisto saattaa olla rakennettu erikseen, jolloin vaikka alusta olisi Fiat, taka-akseliston jarrut, jarruvaijerit ja iskunvaimentimet saattavat olla esimerkiksi AL-KOn tuotteita eikä Fiatin alkuperäisiä osia.

Osa ikkunoista ja kattoluukuista saattaa olla samoja tuotteita, kun saa myös tarviketukkureiden kautta. Usein kuitenkin varsinkin ikkunat ovat merkkikohtaisia, jotka tulee tilata tuotteen valmistajalta.

Varaosatiedusteluihin tarvitsemme ajoneuvon rekisterinumeron. Myös merkki, malli ja vuosimalli usein auttaa asiaa. Varaosaohjelmista ei useinkaan näe lämmityslaitteen, jääkaapin, lieden tai alustan ja akseliston varaosia. Näiden tilaamiseen tarvitsemme kyseisen laitteen oman tyyppikilven tiedot.