Kaikki artikkelit Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Grillaus matkailuajoneuvossa

15.12.2022

Grillit ja grillaus

Grillaus kuuluu saunan tapaan suomalaiseen kesään ja useammin myös muihin vuodenaikoihin. Se kuuluu myös matkailuajoneuvoelämään. Aurinkoinen lämmin päivä ja grillissä valmisteilla oleva herkullinen ruoka on jokaisen unelma. Säähän ei voi itse vaikuttaa, mutta hyvän grillin hankintaan kyllä.

Yleisin energialähde grilleille matkailuajoneuvokäytössä on kaasu sen helppokäyttöisyyden takia. Retkeilykäyttöön on saatavissa myös hiiligrillejä. Sähkögrillien käyttö on vähäistä. Kaasugrillien valikoima on laaja, jokaiselle löytyy varmasti omiin tarpeisiin ja budjettiin sopiva grilli. Valintaa tehdessä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Kuinka monelle ruokaa tehdään kerralla?
  • Käytetäänkö grilliä aina samassa paikassa (kausipaikka) vai onko grillin käyttö ”liikkuvaa” (=retkimalli)?
  • Mikä on grillin koko koottuna ja säilytystilassa, onko ajoneuvossa sille tilaa?
  • Onko grillin kokoaminen liikkuvassa käytössä helppoa?
  • Pöytämalli vai omilla jaloilla seisova?
  • Valmistetaanko grillillä usein samaan aikaan useita ruokalajeja (liha/kala, vihannekset jne.)?
  • Yksi vai useampi liekkinen?
  • Tarvitaanko keittolevyä samaan aikaan?
  • Avoin vai kannellinen grilli?
  • Tarvitaanko sivutasoja?
  • Onko portaattomalla lämmönsäädöllä merkitystä?
  • Onko lämpömittarille tarvetta?
  • Kiinnitä huomiota myös grillin puhdistettavuuteen

Omiin tarpeisiin sopivan grillin valintaan on hyvä käyttää aikaa ja laatuun kannattaa panostaa, sillä grilli on pitkäaikainen hankinta.

Kerralla valmistettava ruokamäärä ja matkailuajoneuvolla liikkumisen määrä ovat ehkä merkittävimmät tekijät grillin valinnassa. Leiripaikkaa vaihtaville grillin koko ja nopea kokoaminen ja purkaminen on tärkeämpää kuin kausipaikalla olevalle.

Kannellinen grilli mahdollistaa onnistuneen grillauksen tuulisissa olosuhteissa ja sateella. Osassa avoimia grillejä on päällä keittolevy ja grillausala sen alapuolella. Omilla jaloilla seisovat grillit ovat pöytämalleja suurempia grillausalaltaan ja vievät enemmän tilaa kuin pöytämallit, jotka soveltuvat hyvin retkikäyttöön. Sivutasot ovat hyvä lisä grillaukseen, mutta eivät välttämättömiä. Sivutasojen merkitys kasvaa, kun grillataan usein ja useita ruokalajeja samalla kertaa.

Kaasukäyttöiset pizzauunit ovat lisänneet suosiotaan. Uunien lämpötila nousee nopeasti jopa 500-asteeseen ja pizza valmistuu nopeasti uunin sisällä olevalla pizzakivellä.

Grillaustarvikkeet

Grillaus ei ole välineurheilua, mutta tietyt perustarvikkeet tarvitaan. Grillauksen perusvälineisiin kuuluu hyvät ja tukevat pihdit, lasta ja pitkävartinen haarukka. Grillauskäsineet suojaavat käsiä kuumuudelta. Moneen grilliin saa lisävarusteeksi pizzakiven, parilan ja wok-pannun.

Grillauksen sivutuotteena tulee aina rasvaa. Foliovuokien ja folion käyttö pitää grillin puhtaampana ja ne soveltuvat hyvin käytettäväksi kaasugrilleissä.

Muista turvallisuus!

Grillauksessa on aina kyse tulikuumasta olosuhteesta. Grilli pitää sijoittaa aina riittävän kauaksi matkailuajoneuvosta ja mahdollisesta etuteltasta, jonka sisällä ei saa grillata. Liian lähellä teltan seiniä olevan grillin kuumuus voi sulattaa etuteltan muoviosia, kuten ikkunoita. Lapsien varoittaminen kuumasta grillistä on aina tarpeen.

Kaasun ulosottopistoke matkailuajoneuvon kyljessä mahdollistaa helpon grillin kytkemisen kaasujärjestelmään ja myös sulkemisen grillauksen jälkeen kaasupullon nostamisen sijaan kaasupullokotelosta.

Maukkaan aterian grillaaminen matkailuajoneuvolla ja mahdollisesti aina uudessa vaihtuvassa ympäristössä on parhainta, mitä matkailuajoneuvoharrastus voi tarjota.

Tarvikemyyntimme asiantuntijat auttavat mielellään löytämään juuri sinulle sopivan grillin tarvikkeineen.