Kaikki artikkelit Lisävarusteet Tarvikkeet Vinkit ja ohjeet

Vinkit matkailuajoneuvon raitisvesijärjestelmän ja harmaavesijärjestelmän käyttöön ja puhdistukseen

22.11.2022

Matkailuajoneuvon vesijärjestelmät

Matkailuajoneuvoissa on kaksi erillistä vesijärjestelmää: raikas- ja harmaavesijärjestelmä.

Raikasvesijärjestelmän käytöstä monella on epäilys, että sitä ei voi käyttää epäpuhtauksien pelossa. Matkailuajoneuvojen vesijärjestelmät on tehty käyttöä varten. Ajoneuvon iällä ei ole merkitystä käyttöön, jos vesisäiliö ja putkisto puhdistetaan vuosittain. Se, että saa omasta hanasta raikasta vettä on yksi matkailuajoneuvon hienoista ominaisuuksista, jota ei kannata jättää käyttämättä.

Raikasvesisäiliöiden koko on autoissa 90-130 litraa ja vaunuissa 20-40 litraa. Raikasvesisäiliössä oleva pumppu siirtää veden keittiöön ja wc-suihkutilaan ajoneuvon lattialla ja/tai seinän vierillä kulkevia putkia pitkin. Vesijärjestelmää voi ja kannattaa käyttää sekä ruoan valmistukseen että henkilökohtaiseen hygienian hoitoon pöpöjä pelkäämättä.

Raikasvesisäiliö kannattaa täyttää vesijohtoverkoston vedellä. Kaivoveden tai lähdeveden käyttöä ei suositella. Helpoin kiinteä astia on täyttää leirintäalueilla tai kotona suoraan letkusta. Jos ajoneuvoa ei voi helposti siirtää, on saatavana myös kastelukannun tyylistä juomavesikannua, jolla on kätevä täyttää astia suoraan ajoneuvon seinästä. Myös erilaisia kuljetuskärryjä on saatavana juomavesiastioiden kuljetukseen

Juomaveden säilyttämiseen on saatavana myös erillisiä astioita ja kanistereita, jos haluaa juomaveden säilyttää pienemmissä astioissa kylmänä ja raikkaana. Osa niistä on hanallisia malleja, jolloin ne on kätevästi käytettävissä myös etuteltassa tai markiisin alla. Erilliset pienemmät juomavesiastiat on toki helpompi huuhdella ja tyhjentää kun isot kiinteät asiat.

Helppo puhdistaa

Raikasvesijärjestelmän desinfiointi on syytä tehdä vähintään kerran vuodessa. Desinfiointiin käytettäviä aineita on runsaasti saatavilla niin liuoksina kuin tabletteina. Laimennettu etikka tai sitruunahappo on monen karavaanarin suosittelema keino. Puhdistukseen on saatavana myös siihen suunniteltuja omia kemikaaleja. Vedenpuhdistusverkko ennaltaehkäisee ja poistaa bakteereita, viruksia ja sieniä. Se korvaa kemikaalien käytön. Aineiden puutteesta puhdistaminen ei siis jää kiinni.

Vesisäiliö on useimmiten suhteellisen helpossa paikassa istuinryhmän laatikossa. Puhdistus onnistuu yleensä säiliön päällä olevan suurehkon suuaukon kautta. Eri puhdistusaineilla on eripituisia vaikutusaikoja. Yleisin ohje on täyttää raikasvesisäiliö täyteen, lisätä puhdistusaine sinne ja antaa sen vaikuttaa ohjeessa mainittu aika. Ajoneuvon liikuttelua suositellaan aineen leviämisen edistämiseksi. Huuhtelu kannattaa tehdä tyhjentämällä raikasvesisäiliö keittiön ja wc-hanojen kautta, jolloin myös vesiputket puhdistuvat. Huuhtelu kannattaa toistaa muutaman kerran. Veden maistaminen on tärkeä toimenpide viimeisen huuhtelukerran yhteydessä, että vesi maistuu varmasti vain vedeltä.

Ennen huuhtelujen tekemistä kannattaa puhdistaa säiliön pohja ja seinät varovasti puhtaalla astianpesuharjalla. Etenkin lämpimissä olosuhteissa säiliöön kannattaa täyttää vettä vain muutaman päivän tarvetta varten, jolloin vesi pysyy raikkaana.

Harmaavesisäiliön puhdistus on myös tärkeä toimenpide, koska etenkin lämpimillä keleillä säiliö voi tuoksahdella keittiön ja wc:n pesualtaiden viemäreiden kautta. Harmaavesisäiliön puhdistukseen soveltuvia aineita on hyvin tarjolla. Paras tapa on laittaa ohjeiden mukainen määrä puhdistusainetta säiliöön esimerkiksi wc:n lavuaarista ja antaa sen vaikuttaa säiliössä seuraavaan tyhjennykseen saakka. Jos mahdollista, tyhjennys kannattaa tehdä vasta sen jälkeen, kun ajoneuvolla on ajettu jonkin matkaa. Näin puhdistusaine pääsee leviämään hyvin säiliön sisällä.

Vesijärjestelmien tyhjennys

Harmaavesisäiliö ja myös kemiallinen wc tyhjennetään sille erikseen osoitetussa paikassa leirintäpaikoilla tai huoltoasemilla. Raikasvesisäiliön voi tarvittaessa tyhjentää myös luontoon huomioiden kuitenkin sen mihin vesi ”juoksee” ajoneuvon alta. Kätevimmin tyhjennys käy kuitenkin harmaavesisäiliön tyhjennyspaikalla.

Talvellakin voi käyttää

Jos vesijärjestelmiä käyttää myös talvella, tulee vesijohtojen olla lämpimässä tilassa ja harmaavesisäiliön talvieristetty. Talviolosuhteissa raikasvesisäiliön täytetään vettä vasta auton sisätilojen lämmettyä ja sen huolellinen tyhjennys tehdään heti lämmityksen poiskytkennän yhteydessä. Moni tyytyy käyttämään talvella raikasvesijärjestelmänä hanallista vesikannua, joka toimii mainiosti.

Monen matkailuajoneuvon harmaavesisäiliö on nykyisin eristetty. Lisäksi se voi olla jopa varustettu lämmittämiseen sopivalla sähkövastuksilla. Harmaan veden ulostuloputken suu voi jäätyä talvella. Paras ratkaisu tähän ongelmaan on lämpövastuksen asentaminen tyhjennysputkeen.

Rohkaisemme matkailuajoneuvon käyttäjiä hyödyntämään ajoneuvon mukavuutta lisäävät ominaisuudet, joista yksi merkittävä on vesijärjestelmä.

Matkailuajoneuvon vesijärjestelmien ja kemiallisen wc:n tyhjennys