Matkailuajoneuvon vesijärjestelmä kannattaa tyhjentää aina, kun ajoneuvon vesijärjestelmä ei ole hetkeen käytössä. Näin vesisäiliöt ja putkistot eivät pääse limoittumaan. Vesisäiliössä kannattaa käyttää veteen laitettavia säilöntäaineita, jotka ehkäisevät veden limoittumista ja bakteerien kasvua sekä muutaman kerran vuodessa myös puhdistaa raitisvesisäiliö, harmaavesisäiliö ja wc:n kasetti niihin erikseen tarkoitetuilla aineilla.
Erityisesti vesijärjestelmä tulee tyhjentää talvea varten hyvissä ajoin ennen pakkasia, jos ajoneuvossa ei pidetä lämpöjä päällä. Vesien tyhjennys tulee suorittaa huolella, sillä jo pienikin vesimäärää väärässä paikassa jäätyneenä voi rikkoa vesipumpun, vesihanan, letkuliittimet, wc:n magneettiventtiilin tai lämminvesivaraajan.
Tyhjennystä varten avaa raitisvesisäiliön ja lämminvesivaraajan tyhjennyshanat. Avaa myös kaikki vesihanat ja varmista ettei vettä tule enää kuuma- eikä kylmävesipuolelta. Muista käydä kaikki hanat lävitse: keittiönhana, wc:n käsienpesuhana sekä myös mahdollisen suihkuseinän takana oleva suihkuhana. Laske suihkuletku alas, jotta vesi pääsee pois myös suihkuletkusta. Tarkasta myös mahdollinen veden ulosotto tai takatallissa oleva ulkosuihku.
Lämminvesivaraaja tulee tyhjentää myös huolella. Käännä automaattinen lämminvesivaraajan pakkasventtiili manuaalisesti auki asentoon tai avaa manuaalisesti käännettävät hanat. Varmista että varaaja tyhjenee kokonaan.
Paina myös wc:n huuhtelunapista niin pitkään, kun sieltä tulee vettä. Huuhtele ja tyhjennä wc:n säiliö. Jos vaunussa on erillinen vesisäiliä wc:n huuhteluun, muista tyhjentää se erikseen wc:n kasetin luukusta. Tyhjennä ja puhdista myös harmaavesisäiliö. Tyhjennyksen jälkeen kytke vesipumppu pois päältä tai sen puuttuessa irrota virtajohto pumpusta. Jätä kaikki hanat auki ja keskiasentoon. Puhalla tarvittaessa hanojen suuttimesta tai puhalla paineilmalla.
Varmista ajoneuvosi käyttöohjeesta vielä ajoneuvosi yksityiskohtaiset ohjeet, ja tyhjennyshanojen ja tyhjennysventtiilien sijainnit.
Varmista myös, ettei ajoneuvon ja irtoastioihin jää vettä tai jäätyviä nesteitä. Suorita myös muuta talvitoimet, joista lisää Talvikäytön vinkit artikkelissamme.
Kaksi kertaa olen joutunut uusimaan wc:n huuhtelujärjestelmässä olevan muovisen T-haaran. Huolellisesesta vesijärjestelmän tyhjentämisestä huolimatta. Aina siihen wc-putkistoon jää johonkin taipeeseen se ratkaiseva pieni vesimäärä, joka sitten aiheuttaa tuhoa.
Vahingosta viisastuneena olen ennen talvea painanut annoksen tenua neulallisella injektioruiskulla huuhtelusysteemin suuttimesta sisään. Eipä ole sen jälkeen tarvinnut muovihaaroja vaihdella! Suosittelen testaamista…