Kaasulaitteet matkailuautossa ja asuntovaunussa
18.1.2023
Matkailuajoneuvon kaasujärjestelmä
Matkailuauton ja matkailuvaunun lämmitys, liesi ja jääkaappi toimivat pääsääntöisesti nestekaasulla. Nestekaasua on turvallista käyttää, kun huolehditaan laitteiden huollosta ja käytetään laitteita asianmukaisesti.
Erilaiset kaasupullot
Matkailuajoneuvoissa käytetään yleensä 11 kg sivuventtiilipulloja, joissa on ns. kierreventtiili kaasupullon sivussa. Kaasupulloja on saatavana teräksisenä ja alumiinisina, teräspulloja on varmemmin saatavana eri vaihtopisteistä. Yleensä matkailuajoneuvoon mahtuu kaksi 11 kg kaasupulloa. Pulloja on kahta tyyppiä, toisessa on kantokahvat ja toisessa kiertää kantokaulus. Osaan kaasupullokoteloista ei mahdu kunnolla kuin kahvallinen malli. Myöskään alumiinikaasupullo ei sovi kaikkiin malleihin korkeamman kauluksen vuoksi. Suomessa kaasupullot toimivat periaatteella, että ensin ostetaan kuori jota siiten vaihdetaan. Saksalainen pullo, jossa on samanlainen kierre ei ole vaihtokelpoinen. Moottorikaasupulloa, jossa on punainen kaulus, ei missään tapauksessa saa kytkeä matkailuajoneuvoihin korkean paineen vuoksi.
Suosittelisimme käyttämään, mikäli mahdollista, matkailuajoneuvoissa kierreventtiilistä kaasupulloa, jonka saa tukevammin ja varmemmin liitettyä kaasujärjestelmään. Matkailuajoneuvoissa on mahdollista käyttää myös painoventtiiliä eli venttiiliä, joka asennetaan päältä. Vanhemmissa retkeilyautoissa voi olla tilaa vain 5 kg kaasupullolle, jota on saatavana myös painoventtiilisenä. Komposiittipulloa ei yleisesti käytetä eikä suositella käytettäväksi matkailuajoneuvossa, monessa mallissa se ei myöskään mahdu sille tarkoitettuun paikkaan. Komposiittikaasupullo ei myöskään sovellu talvikäyttöön, koska kaasu ei höyrysty pakkasella kaasupullon yläosassa.
Paineensäädin kytketään aina kaasupulloon. Suomessa kiinteästi käytettävissä laitteissa kaasupaineen tulee olla 30 mbar. Poikkeuksena tästä on vanhemmat Primus-pannut, jotka sijaitsevat kaasupullokotelossa. Primus-pannut toimivat isommalla paineella ja lämmittimen jälkeen ajoneuvossa on toinen paineensäädin, joka pudottaa muut laitteet toimimaan 30mbar paineella. Kuminen kaasuletku saa olla kiinteässä asennuksessa maksimissaan 1,2 metrin mittainen. Pidemmät kaasulinjan vedot tulee tehdä kupari- tai teräsputkella. Kupariputkea käytettäessä tulee joka liitokseen asentaa tukiholkki ja tiivistys liittimeen tapahtuu helmellä.
Kaasujärjestelmän laitteita
Automaattisen pullonvaihtajan avulla pystyy kaasujärjestelmään kytkemään kaksi kaasupulloa yhtä aikaa. Ensisijainen kaasupullo valitaan manuaalisesti. Joissain malleissa on mahdollista saada sisätilaan myös kaasupullojen ja pullonvaihtajan toimintaa tarkkailevaa näyttöä. Kovilla pakkasilla tulee huomioida, ettei kaasupullon koko sisältö välttämättä höyrysty kaasuksi.
Letkurikkoventtiili on laite, joka katkaisee kaasun tulon kaasun virtauksen lisäännyttyä äkillisesti. Uudemmissa matkailuautoissa tulee olla letkurikkoventtiili, jos kaasulaitteita käytetään ajon aikana. Letkurikkoventtiileissä tulee käyttää niihin tarkoitettuja korkeapaineletkuja.
Nestekaasuissa ilmenee epäpuhtauksia. Laitteiden ja paineensäätimien toiminnan takaamiseksi on suositeltavaa asentaa kaasuletkujen väliin kaasupullon jälkeen kaasusuodatin. Kaasusuodattimiin saa vaihdettavia patruunoita, joita tulee vaihtaa säännöllisesti käytön mukaan.
Kaasupullon sisällön mittaamiseen voi käyttää henkilövaakaa tai pullon kylkeen kiinnitettäviä mittareita. Mittareiden tarkkuus vaihtelee. On saatavana myös kaasupullojen pohjaan asennettavia vaakoja tai antureita, jotka tarkkailevat kaasun määrää. Ulkomailla reissatessa on hyvä huomioida erilaiset adapterit sekä kaasupullojen vaihdettavuus.
Kaasun ulosotto voidaan asentaa myös jälkikäteen vaunun sivuseinään. Siihen kytketään ulosoton pikaliitin, jolloin on kätevä grillailla. Ulosottoon kytkettäessä kaasuletku voi olla hieman pidempi kuin 1,2 metriä.
Ajoneuvon kaasulaitteet kannattaa huoltaa ja koeponnistaa säännöllisesti. Kaasuhälytin on suositeltava turvallisuutta lisäävä varuste.
Kaikki kaasuasennukset ovat luvanvaraisia töitä, jotka tulee tehdä asiantuntevassa liikkeessä.
Matkailuajoneuvon hellan ja jääkaapin käyttö sekä kaasupullon vaihto ja letkurikkoventtiilin käyttö